Shutterstock

Inside Varkens

Historische koersval voor biggenprijs

16 Maart 2020 - Wouter Baan - 8 reacties

De vraag naar biggen is de afgelopen dagen als plumpudding in elkaar gezakt. De DCA BestPigletPrice loopt daardoor tegen een fikse correctie aan. Ook Vion verlaagt de varkensprijs ...

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tot voorkort was de situatie op de biggenmarkt nog positief en leek de markt weinig last te hebben van de opspelende corona-perikelen in Europa. De alsmaar stijgende varkensprijzen stimuleerde de afzet zowel in binnen- als buitenland. Door het oprukkende coronavirus zijn de varkensprijzen echter flink afgewaardeerd. Zo daalt de Vion-notering deze week met 9 cent tot €1,98 per kilo.

Het vleesconcern geeft aan dat de notering onder voorbehoud is van verdere maatregelen omtrent het coronavirus. De reeds gedane overheidsmaatregelen zorgen voor veel onrust op de vleesmarkten. Zowel de volumes als de prijzen staan onder druk, nu de afzet naar het foodservice-kanaal nagenoeg droog is komen te vallen. Dit wordt wel iets gecompenseerd door een verbeterde vraag van supermarkten. Het varkensaanbod is echter ruim en de slachtgewichten hoog. Ook de Aziatische afzet loopt matig, mede omdat Japan en Zuid-Korea minder aan de markt zijn. 

Geen animo om biggen op te leggen
Deze stroom aan negatief nieuws heeft zijn weerslag op de biggenmarkt. 
Het vervoer van levende dieren in Europa kan vooralsnog doorgaan, dus dat vormt geen belemmering voor de afzet. De vraag naar biggen zwakt desalniettemin snel af. Vleesvarkenshouders uiten veel weerstand en hebben ineens geen haast meer op nieuwe koppels op te leggen. Dit met het oog op lagere biggenprijzen in de komende weken, wat natuurlijk niet onwaarschijnlijk is. De Duitse VEZG-notering levert deze week maar liefst €3,50 in tot €79,50 per big. De Deense notering houdt deze week overigens nog wel stand, op omgerekend €92,30 per big (30 kilo).

In Nederland opteren handelaren bij DCA-Markets voor een fikse correctie voor de BPP. Dit zou de vraag naar biggen wellicht weer wat kunnen aanwakkeren. Of deze suggestie gaat werken, valt nog te bezien. Ook binnen vaste koppelingen loopt de afzet momenteel uiterst stroef. De BPP levert, op basis van de opgaven maar liefst €6,50 in tot €69 per big. Dit is de grootste verlaging in de historie van de BPP. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden