Nieuws John Deere

Europese verkoop laat winst Deere stijgen

21 Augustus 2018 - Niels van der Boom

Machinefabrikant John Deere heeft een goed derde kwartaal achter de rug. In deze periode steeg de behaalde winst tot $910 miljoen, wat omgerekend ruim €790 miljoen is. De verkoop van machines nam met 36% toe, mede doordat er in Europa meer (oogst)machines en trekkers werden afgezet.

Tijdens het tweede financiële kwartaal behaalde Deere & Company een omzet van €558 miljoen, maar dat bedrag is de afgelopen 3 maanden behoorlijk toegenomen. Over de eerste 9 maanden van het financiële jaar staat de winst op €1,376 miljard, tegenover €1,433 miljard in dezelfde periode daarvoor. De winst ligt deels lager door de hogere inkomstenbelasting.

Fors meer verkocht
De wereldwijd verkoop van machines steeg in het derde kwartaal met ruim 30% tot een bruto-omzet van $10,3 miljard. CEO Samuel Allen is tevreden. "De verkoop van landbouwmachines in Noord-Amerika en Europa is flink toegenomen", legt Allen uit. "Met de overname van het Duitse Wirtgen Group is de omzet binnen de grondverzettak eveneens fors gestegen. Aan de andere kant stegen de kosten voor grondstoffen en transport."

36

procent

steeg de verkoop van de machines

De verkoop in Noord-Amerika is in het derde kwartaal met 30% toegenomen en daarbuiten is dat een stijging van 45%. Wirtgen is goed voor 30% van deze groei. Voor het financiële jaar 2018 wordt in de machineverkoop een groei van 30% verwacht en een groei van 20% in het vierde kwartaal. De wisselkoersen werken, ten opzichte van de dollar, wel ongunstig.

De totale winst wordt geschat op $2,36 miljard, een stijging van 25% (ten opzichte van vorig jaar). Door de te betalen belastingen komt de winst lager uit dan eerder gedacht ($3 miljard). Ondanks de handelsblokkades en geopolitieke spanningen verwacht Allen een toename in de machineverkoop.

Meer verkoop in Europa
De landbouwsector zag zijn omzet dit financiële jaar met 19% stijgen. Voor het hele jaar wordt gerekend met een toename van 15%. In de EU-28 wordt een groei van 5% tot 10% verwacht, terwijl dat in Noord-Amerika 10% is. Een gunstigere situatie op de Europese veehouderijbedrijven moet meer verkopen bewerkstelligen, aldus Deere. In Zuid-Amerika is vooral Brazilië de kartrekker, als het om een toename in de verkoop gaat.

Ook de Duitse brancheorganisatie voor machinefabrikanten (VDMA) ziet het zonnig in. Voorzitter Bernd Scherer verwacht dit jaar een omzetstijging van 14% in de sector, wat goed is voor €5 miljard. In Duitsland is de omzet in het eerste half jaar met 19% toegenomen. Het belangrijkste exportland is Frankrijk, waar een goede verkoop wordt verwacht als gevolg van hogere graanprijzen. In Oost-Europa loopt de verkoop lucht terug.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden