Perceel in Guttecoven - Limburg
Perceel in Aarstwoud - Noord-Holland
Perceel in Udenhout - Noord-Brabant
Perceel in Zuidbroek - Groningen
Perceel in Zuidbroek - Groningen
Perceel in Jeslum - Friesland

Ruwvoertour Gras- Week 18

Hoe staat het ervoor met de graslandpercelen?

5 Mei 2021 - Erik van der Deure

Op een aantal percelen van de Boerenbusiness Ruwvoertour staat al een aardige snede gras. Voor de melkveehouders die vlot willen maaien, wordt het stelen tussen de buien door. Wat is nu het verschil in grasgroei binnen Nederland en hoe hoog stond het gras vorig jaar rond deze tijd?

2021 is tot nu toe al een heel ander jaar dan 2020. Waar vorig jaar de droogte al snel om de hoek kwam kijken, is nu vooral de regen wat de melkveehouders die deelnemen aan de Ruwvoertour bezig houdt.

Noorden van Nederland
In Jelsum Friesland wordt nog net geen 30 centimeter gemeten. Ondanks de koud valt het JanDirk Ubbels niet tegen. Vorig jaar werd de eerste snede geoogst op 8 mei. Afhankelijk van wat er komen gaat qua weer, wordt het dit jaar iets later.

Wim Bos uit Zuidbroek meet met 24-25 centimeter al een aardige snede gras. ''Als het droog wordt kan de maaier er wel in'', vult de Groningse melkveehouder aan.

De Noord-Hollandse melkveehouder Frank Rooker meet 25 centimeter gras. Op 7 mei werd vorig jaar de eerste snede gemaaid en op dat schema gaat Rookers dus iets achterlopen.

Midden van Nederland
Het perceel in Gelderland kent een grashoogte van 30 centimeter. Vorig jaar werd in Gelderland op 7 mei 4 ton droge stof gemaaid. Zo vroeg gaat Bert Wissels uit Hengelo dat dit jaar niet halen.

Zuiden van Nederland
Bij Ruben Marijnissen in Zeeland is op 29 april de eerste snede gehakseld. Vorig jaar is dat op de 24e gebeurd en ligt daardoor dus dicht op elkaar.

Limburgse melkveehouder Silvain Kusters uit Guttecoven is op zijn perceel ondertussen aan maaien toe. Alleen laat het weer het nog niet toe. Vorig jaar werd de eerste snede op 4 mei gemaaid. Tot op heden zijn de verschillen tussen de jaren nog niet zo groot.

Bij Hans schoenmakers in Udenhout wordt 22 centimeter gras gemeten. Vorig jaar is de eerste snede gras geoogst op 25 april en loopt in vergelijking met vorig jaar een stukje achter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden