Eigen foto

Ruwvoertour Maïs- Week 29

De eerste pluimen zichtbaar in de maïs

20 Juli 2021 - Erik van der Deure

In het zuiden van het land zijn de eerste pluimen in de maïs zichtbaar. Daarmee komt er zo goed als een einde aan de lengtegroei. Over het algemeen is de maïs de afgelopen 2 weken goed bijgetrokken en kan de golfzetting straks van start. 

Bij de Brabantse melkveehouder Joost van Nostrum uit Sint-Oedenrode zit de pluim in de maïs. Op 6 mei heeft van Nostrum gezaaid en de maïs heeft  afgelopen weken een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Bij een lengte van 2,5 meter is de lengtegroei van de plant nu zo goed als klaar en kan na de bestuiving de kolfzetting beginnen. Voldoende zon is hierbij essentieel voor de fotosynthese om uiteindelijk genoeg zetmeel te vormen voor de kolf.

Ideale groeiomstandigheden 
Aan vocht is medio juli nog geen gebrek. In Brabant hebben ze de afgelopen 7 dagen ruim 30 millimeter regen gekregen, wat overigens meer dan welkom was. De omstandigheden zijn dan ook gunstig voor de maïspercelen, namelijk warme dagen en richting het einde van de week weer kans op buien. 

7 daags vooruitzicht                                                                           Bron: Sencrop

Dat er erg veel variatie is tussen de maïspercelen in Nederland, is niks nieuws. Dat is ook zo voor de Boerenbusiness Ruwvoertour deelnemers, waar veel spreiding wordt geconstateerd. In het noorden liet de start van de maïs wat langer op zich wachten, maar bij de deelnemers van de Ruwvoertour heeft de maïs zich in de afgelopen weken rap bijgesteld. 

Maïsperceel in Jelsum (Friesland)

De maïs op bovenstaande foto is op 28 april gezaaid en heeft sinds week 27, waar toen nog een hoogte van 140 centimeter werd gemeten, een goede groei weten te realiseren. Zo omschrijft de Friese melkveehouder Jan Dirk Ubbels het ook. ''De maïs heeft een inhaalslag gemaakt, ziet er fris uit en de pluim kun je net voelen'', aldus Ubbels. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden