Eigen foto

Ruwvoertour Gras en snijmaïs

Dit zijn de 10 deelnemers aan de Ruwvoertour 2021

5 Maart 2021 - Erik van der Deure

De Boerenbusiness Ruwvoertour wordt dit jaar voor het tweede jaar op rij georganiseerd. Gedurende het gehele groeiseizoen 2021 worden er bij 10 melkveehouders verdeeld over het land 10 percelen grasland en 10 percelen snijmaïs gevolgd. Wij stellen hierbij de melkveehouders en de locatie van de percelen voor. 

Alle informatie over het zaaien, de opkomst, de oogst en de ontwikkeling op de percelen worden gedeeld op de speciale pagina van de Ruwvoertour

Noorden van Nederland
De eerste deelnemer Wim Bos heeft zijn melkveebedrijf in Zuidbroek in Groningen. Zijn veestapel bestaat uit 240 melkkoeien en 160 stuks jongvee. Deze dieren worden gehouden op 125 ha groot areaal bestaande uit 100 ha gras en 25 ha maïs. De percelen bestaan uit een overgang van klei naar zandgrond, waar de zandgronden voornamelijk worden gebruikt voor het telen van maïs.

De tweede deelnemer bevindt zich in het noorden van Friesland, Jelsum, daar zit melkveehouder Jan Dirk Ubbels. Op het 100 hectare grote melkveebedrijf houdt hij 140 melkkoeien en bijbehorend jongvee. Op de kleigrond wordt 75 ha gras en 25 ha maïs geteeld. Verder past Ubbels weidegang toe en heeft hij een vergister.

De derde deelnemer is Noord-Hollander Frank Rooker en komt uit Aartswoud. Op het 118 hectare grote areaal bestaande uit zavelgrond wordt 76 hectare gras en 16,6 hectare maïs geteeld. Verder bestaat het areaal uit 13 hectare beheersland en verhuurt hij 12 hectare voor de tulpenteelt. Op het melkveebedrijf melkt Rooker met 3 melkrobots en past hij weidegang toeg via standweiden. Zodra het kan gaat de 200-koppige veestapel de wei in.

De vierde deelnemer Bert Wissels uit Hengelo is 1 van de 2 nieuwe deelnemers aan de Ruwvoertour 2020. Hij melkt 110 koeien met bijbehorend jongvee. Dit doet hij op 60 hectare zandgrond en zandleem. Het teeltplan bestaat uit 48 hectare grasland, 9,5 hectare maïs en 2,5 hectare voederbieten. Wissels is een fanatieke weider en past het roterend standweiden toe. ''De koeien gaan graag naar buiten, omdat ze weten dat ze iedere dag een nieuw perceel krijgen aangeboden'', zegt Wissels. Naast het weiden wordt er in het najaar ook zomerstalvoeren toegepast om het najaarsgras zo goed mogelijk te kunnen benutten. Verder begint hij dit jaar te experimenteren met kruidenrijk grasland. De planning is om dit uit te breiden na de maïsoogst om hier volgend jaar in te kunnen weiden.

Midden van Nederland
De vijfde deelnemer Roel Assies komt uit Zeewolde en doet na het succes van vorig jaar opnieuw mee. Het gemengde melkvee en akkerbouwbedrijf uit Flevoland melkt 80 koeien op 100 ha zware kleigrond. Er wordt een 1 op 8 bouwplan toegepast bestaande uit: gras, maïs, suikerbieten, zaaiuien, tulpen, consumptieaardappelen en spruitkool. Het telen van de laatste 3 gewassen wordt gedaan door het land te verhuren. De deelnemer past fanatiek het zomerstalvoeren toe. Doordat het ruwvoer in de kuil alweer aardig opschiet en het gras optimaal te benutten hoopt hij in april te kunnen starten.

De zesde deelnemer Jan Henk Waterink komt uit Beerzerveld in Overijssel. Hij melkt 120 koeien op 40 hectare dalgrond. Zijn teeltplan bestaat voor 80% uit grasland aangevuld met 8 ha snijmaïs. 

Zuiden van Nederland
De zevende deelnemer Hans Schoenmakers bevindt zich in Udenhout in Noord-Brabant. De melkveehouder op de leemhoudende zandgrond melkt 120 koeien met bijbehorend jongvee. Het areaal bestaande uit 37 hectare waarvan 80% grasland, 7.5 ha mais en 1.5 ha voederbieten. Naast de uitdaging voor het telen van zo goed mogelijk ruwvoer begint voor Schoenmakers ook een hele andere uitdaging, namelijk; robot melken. 8 maart hoopt hij te kunnen starten en heeft er naar eigen zeggen erg veel zin in. 

De achtste deelnemer uit Sint-Oedenrode in Brabant is Joost van Nostrum. Op het 25 ha grootte melkveebedrijf worden 100 koeien gemolken. Het teeltplan voor dit jaar bestaat uit: 13 hectare gras, 10 hectare maïs en 1,8 hectare voederbieten. De grondsoort van het melkveebedrijf is zandgrond en er wordt weidegang toegepast. Verder wordt er met het oog op krachtvoervervangers veldbonen geteeld, maar dit gebeurt niet op eigen grond. 

De negende deelnemer Silvain Kusters uit Guttecoven in Zuid-Limburg is de tweede nieuwe deelnemer voor dit jaar. Op het bedrijf zijn 110 melkkoeien en 80 stuks jongvee aanwezig. Het areaal bestaat voor 41 hectare uit grasland aangevuld met een kleine hectare snijmaïs. Deze gewassen worden geteeld op een lössgrond. Verder zijn er verschillende proefvelden voor Limagrain aanwezig. 

De tiende en laatste deelnemer Ruben Marijnissen komt uit Nieuwerkerk in de provincie Zeeland. Op het bedrijf zijn 140 melkkoeien en 75 stuks jongvee aanwezig. Dit jaar heeft de deelnemer ervoor gekozen om maïs uit het teeltplan te halen. De reden hiervan is om meer eiwit van eigen land te halen en het opbouwen van organische stof in de bodem door te zetten. Naast de ruim 40 ha grasland wordt er nog een 2 ha voederbieten geteeld. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden