Column Ramon Klaassens

Heeft het zin je op te winden over de derogatie?

10 Juni 2014 - Ramon Klaassens - 1 reactie

Het is een hectische tijd geweest voor veehouders. De dreun dat de derogatie in een aangepaste vorm is verlengd, is nog maar amper verwerkt. En dan mag ook geen fosfaatkunstmest meer worden gebruikt. Steeds weer onderwerpen om u hevig over op te winden. Dit laatste gebeurt dan ook volop als ik met veehouders spreek. Ik snap de frustratie, maar heeft het zin je hierover op te winden?

Mij is van kleins af aan altijd geleerd dat ondernemen gaat over de juiste dingen doen. Dit kan alleen maar als u hier zelf invloed op heeft. Anders kunt u er weinig aan veranderen. Uit eigen ervaring als NAJK-bestuurder kan ik zeggen dat invloed op beleid enkel mogelijk is als de sector dit goed organiseert. Dit is dan wel de mening van de meerderheid en het dus kan gebeuren dat u als individu het liever anders had gezien. Met de juiste belangenbehartiging is sprake van een beïnvloeding namens de sector. Wilt u uw eigen belangen maximaal verdedigen, maak u dan vooral druk over de zaken waar u zelf direct invloed op heeft.

Een mooi voorbeeld kwam ik laatst tegen bij een melkveehouder die vanaf het begin af aan al werkt met de kringloopwijzer. Hij gaf aan dat veel collega’s zich nu pas beginnen te verdiepen in de kringloopwijzer, omdat het nu actueel is. Vaak gaan melkveehouders hun bedrijfvoering dan aanpassen op de kringloopwijzer, zo was zijn conclusie. Dit betekent dat deze verandering niet natuurlijk is. Is dit dan een verandering die op lange termijn is vol te houden? Een bijzondere analyse van deze veehouder.

Zijn ervaring is dat de kringloopwijzer een goed beeld geeft van het bedrijf als de juiste dingen worden gedaan en daardoor goed presteert. Het zijn de bedrijven die al jarenlang bezig zijn om de bedrijfsvoering uit zichzelf te optimaliseren. Komt er vervolgens een nieuw instrument als de kringloopwijzer in beeld, dan blijkt dat deze bedrijven hier vaak goed in scoren. Dit zelfde geldt voor BEX, antibioticumgebruik, ruwvoerteelt, enzovoort.

Betekent dit dan dat alles draait om oudere koeien op uw bedrijf te krijgen? Volgens de veehouder niet. Hij gaf aan zelf aan de slag te zijn gegaan door steeds weer naar zijn bedrijf te kijken en te zoeken naar verbeterpunten. Als u dat voor het eigen bedrijf weet en verbeteringen weet door te voeren, dan kunt u ervan overtuigd zijn dat u hier flink van profiteert. Dit leidt vervolgens dan ook tot een langere levensduur. De veehouder die ik daarover sprak, laat zien dat er op een melkveebedrijf veel mogelijk is. Zijn tip was: ‘ga vanuit uzelf handelen en doe de dingen die bij u passen’. 

Ramon Klaassens
Bedrijfskundige Valacon-Dairy

Ramon Klaassens

Ramon Klaassens is eigenaar van Klaassens Advies in Winschoten. Met het verzorgen van gastlessen, presentaties en columns hoopt Ramon boeren te prikkelen om kritisch naar het eigen bedrijf te kijken.
Reacties
1 reactie
geert 19 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10851885/Heeft-het-zin-je-op-te-winden-over-de-derogatie?]Heeft het zin je op te winden over de derogatie?[/url]
Brussel is bezig de Nederlandse zuivelindustrie en melkveehouderij een kopje kleiner te maken,mede door de jalouzie van andere EU landen
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden