Shutterstock

Nieuws Landbouwbeleid

Activisten vragen aandacht voor klimaat in GLB

31 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Klimaatactivisten van Fridays For Future roepen op om de landbouwhervorming van de Europese Commissie meer aandacht te besteden aan de rol van de landbouw bij klimaatverandering. In een gesprek met vicevoorzitter van de commissie Frans Timmermans gisteren (dinsdag 30 maart) uitte de groep kritiek op de voorgestelde plannen. Ze vinden het Europese voorgestelde landbouwbeleid niet verenigbaar met het klimaatakkoord van Parijs.

In het klimaatakkoord heeft de internationale gemeenschap afgesproken de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden. "Er is geen tijd voor politiek die de ecologische crisis aanwakkert alsof er geen morgen is", zegt Luisa Adelaide, één van de deelnemers aan het overleg tegenover persbureau DPA. "Het kan niet in het belang van de boeren zijn om een systeem in stand te houden de dat de natuur blijft uitputten."

Verschil van inzicht
Timmermans laat weten dat het goed is om van gedachte te wisselen. De Europese Commissie blijft volgens hem voornemens om de herziening van het GLB in lijn te brengen met de Green Deal. Daarin staat dat de EU in 2050 klimaatneutraal wil zijn. De Europese Commissie onderhandelt op het moment over hoe het toekomstige landbouwbeleid vorm moet krijgen en wie onder welke voorwaarden hoeveel geld zal krijgen. Verduurzaming en het milieuvriendelijker maken van de landbouw is volgens veel partijen nodig. Er is alleen veel discussie over hoe dat bereikt kan worden.

Circa 10% van de Europese uitstoot van broeikasgassen komt uit de landbouw. Ter vergelijking: ruim de helft van de uitstoot komt vrij bij de productie van energie door verbranding van fossiele brandstoffen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden