Agrifoto

Inside Mest

Jaar uitstel voor Duitse mestregels door corona

26 Maart 2020 - Wouter Baan

Het aangescherpte mestbeleid in Duitsland wordt waarschijnlijk met een jaar uitgesteld tot 2021. De Bondsregeringen van Duitse deelstaten hebben hierom gevraagd in Brussel. Met deze maatregel willen zij boeren in de gelegenheid te stellen om de coronacrisis goed door te komen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aanvankelijk zouden de regels vanaf dit teeltseizoen in werking treden, maar de deelstaatregeringen Beieren, Baden-Württemberg, Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen hebben bij de Europese Commisie om een jaar uitstel gevraagd. De deelstaten willen de ondernemers tegemoet komen, nu de coronacrisis in alle hevigheid oplaait.

Bedrijven staan dit teeltseizoen voor grote uitdagingen vanwege een gebrek aan seizoenarbeiders. Daarbij ontbreekt het de deelstaten momenteel aan ambtenaren die kunnen toezien op de implementatie van het beleid.

Brief aan Von der Leyen
De deelstaten schreven daarom een gezamenlijke brief aan de recent aangetreden Duitse commissievoorzitter Ursula von der Leyen met de vraag om uitstel. Wanneer de Europese Commissie hiermee instemt, gaan de deelstaten op hun beurt akkoord met een verdere aanscherping van het Duitse mestbeleid. De Europese Commissie is met de federale regering van Duitsland over dit ‘akkoordje’ in gesprek. Bronnen bevestigen aan Duitse media dat groen licht waarschijnlijk is.

In het kort verplichten de nieuwe mestregels onder meer het zaaien van vanggewassen voor de zomergewassen. In de gemarkeerde gebieden (de gebieden met hoge nitraatgehaltes in de bodem) moeten de bemestingsnormen bovendien 20% lager liggen dan in de overige gebieden. Ook is het plan om de maximale stikstofgift van 170 kilo per hectare niet langer te baseren op gemiddelde waarden, maar op de stikstofopname per gewas. Al met al beperken de regels de plaatsingsruimte van mest.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden