Agrifoto

Analyse mest

Zompig voorjaar laat zich gelden in mestprijzen

25 April 2024 - Jesse Torringa

Het is inmiddels bijna mei, maar het natte voorjaar blijft het uitrijseizoen dwars zitten. De tijd om mest uit te rijden wordt korter, terwijl de nood torenhoog blijft. Dat is goed terug te zien aan de wekelijkse mestnoteringen van DCA, die gemiddeld over de hele linie zelfs iets toeneemt deze week.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het uitrijseizoen wordt inmiddels wat eentonig met het natte weer van afgelopen maanden. Het is hollen en stilstaan voor mesttransporteurs, maar echt flinke meters maken met de afzet is nog nauwelijks voorgekomen. Zodra het eindelijk ergens op begon te lijken in het veld, dwarsboomden regenbuien het uitrijden en was het weer nat. Een mesttransporteur uit het zuidoosten van het land geeft aan het nog nauwelijks écht druk te hebben gehad. "Normaal zijn we gewend de hele dag bezig te zijn rond deze tijd van het jaar, maar nu redden we het makkelijk tussen 8:00 en 17:00 uur. We hebben echt weinig kunnen doen terwijl het aanbod maar blijft komen van alle kanten."

Benutte ruimte
Tel je alles bij elkaar op wat er is uitgereden, dan is er echt wel wat gebeurd dit uitrijseizoen, zeker in het midden van Nederland. In de zuidelijke regio's is verreweg het minste gedaan volgens verschillende mestintermediairs. De tijd tikt ondertussen door en dat maakt het benutten van de plaatsingsruimte voor mest er enkel slechter op. De plaatsingsruimte is al afgenomen door onder andere de uitbreiding van de nutriënten verontreinigde (NV-)gebieden en de afbouw van derogatie, maar met de tarwe dat ondanks de lage temperatuur snel groeit en met de haast die er straks bij komt kijken in de akkerbouw, zal er nog minder ruimte benut worden dit voorjaar.

Het aanbod van mest blijft ondertussen maar komen. Mesttransporteurs geven aan dat de opslagen snel weer vol zitten, mits er iets uit is gegaan. "De druk blijft oplopen. Veel veehouders hadden verwacht wat in het land te kunnen doen dit voorjaar, maar dat blijft tegenvallen. De mestkelders lopen ondertussen weer vol en zij moeten nu weer op zoek naar ruimte om het kwijt te kunnen. Die ruimte kunnen we lang niet altijd bieden", laat een mesttransporteur weten.

Mestprijzen licht stijgend
De weersperikelen van afgelopen weken laten zich gelden in de wekelijkse mestnoteringen van DCA. Er is weinig ruimte in de opslagen en er kan maar tot zekere hoogte worden uitgereden op het land. Dat terwijl er wel aanbod komt van allerlei kanten, van zowel rundvee- als varkensdrijfmest. Varkensdrijfmest vindt duidelijk moeilijker zijn weg in de afzet, wat wordt verklaard door het feit dat rundveedrijfmest per hectare simpelweg meer oplevert. Gemiddeld nemen de mestprijzen deze week licht toe in enkele regio's. De bandbreedte is groot en verschilt per regio, maar gemiddeld wordt er voor het afvoeren van rundveedrijfmest zo'n €29 a €30 per kuub betaald volgens de mestnoteringen van DCA. Voor varkensdrijfmest wordt gemiddeld zo'n €32 per kuub betaald. Hierbij geldt ook dat de bandbreedte groot is.

Bekijk hier het verloop van de wekelijkse mestnoteringen per regio van DCA.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden