Fonterra

Analyse Zuivelbusiness

Zwakke Global Dairy Trade met laagste afzet in jaren

19 Maart 2024 - Wouter Baan

De Global Dairy Trade geeft geen opwaartse impuls aan de zuivelhandel. Vrijwel alle fabricaten noteren in het rood en de melkpoedermarkt springt er in de negatieve zin van het woord bovenuit. Maar het lage verhandelde volume is misschien nog wel opvallender.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met een daling van 4,8% daalt magere melkpoeder tot net iets meer dan $2.500 per ton. Met de tweede forse daling op rij zakt de prijs terug tot het laagste niveau sinds september vorig jaar. Opvallend is dat de prijzen voor het leveringscontract in mei op een lager niveau liggen dan in april, wat aangeeft dat er op korte termijn weinig vertrouwen is in marktherstel.

Volle melkpoeder kent een iets minder forse, maar niettemin stevige daling van 4,2% en zakt terug tot $3.143 per ton. Slecht nieuws voor de melkprijs van Fonterra die zwaar op de verwaarding van dit fabricaat leunt. Sowieso is deze Global Dairy Trade weinig opbeurend nieuws in zich voor melkveehouders en zuivelproducenten. 

Inkopers daarentegen worden juist bevestigd in hun gedachten dat de zuivelmarkt zwak is in aanloop naar de seizoenspiek melk in Noordwest-Europa en de Verenigde Staten. Naast melkpoeder bewegen ook cheddar, mozzarella en boter omlaag.

Laagste volume sinds 2020
Per saldo daalt de gemiddelde prijs met 2,8% tot $3.497 per ton. Het verhandelde volume van 19.665 ton is het laagst sinds mei 2020. Daarbij moet rekening worden gehouden dat het maart is, want andere jaren werd in de maanden mei of juni het minste volume verhandeld. Dit komt doordat Fonterra de grootste aanbieder is op het handelsplatform en op dat moment de melkproductie in Nieuw-Zeeland in het seizoensdal zit.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden