Shutterstock

Nieuws Melk

Ook Nieuw-Zeelandse boer heeft veranderingsmoeheid

15 Augustus 2023 - Redactie Boerenbusiness

Niet alleen in Nederland voelen boeren, zoals in de stikstofdiscussie, de voortdurende druk van het continue moeten veranderen naar een verdere groene en duurzame bedrijfsvoering. De Nederlandse melkveehouder kan wat dat betreft de hand schudden van zijn collega in Nieuw-Zeeland. Ook daar hebben de boeren last van 'veranderingsmoeheid.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De circa 9.000 melkveehouders die zijn aangesloten bij Fonterra wachten daar op de maatregelen die de coöperatieve zuivelreus gaat aankondigen om de emissie van CO2 en andere broeikasgassen op de melkveebedrijven te verminderen. Het is een volgende fase in een stappenplan dat Fonterra heeft uitgedokterd om de zuivelsector te verduurzamen, zo meldt de website Stuff. Fonterra staat in Nieuw-Zeeland de grootste uitstoter van broeikasgassen en staat onder druk stevig te verduurzamen. Niet alleen vanuit de politiek, maar ook vanuit de grote klanten en de banken. 

Daartoe heeft de zuivelreus, de grootste exporteur van zuivelproducten ter wereld, een drie stappenplan ontwikkeld. Daarbij worden eerst stappen gezet om de uitstoot van de zuivelfabrieken en het transport te verminderen, in de derde fase worden de emissies van de aangesloten melkveebedrijven onder de loep genomen. De melkveebedrijven zijn goed voor 90% van de totale uitstoot. De boeren zitten nu in de wachtkamer totdat Fonterra de maatregelen aankondigt waar zij aan moeten voldoen. Dit plan wordt binnenkort verwacht.

Boer worstelt met hoge kosten en toegenomen regelgeving
John Stevenson, melkveehouder en tevens voorzitter van een adviesraad van Fonterra, laat weten dat de boeren last hebben van 'veranderingsmoeheid' en dat moeilijk is in te schatten hoe zij op de toekomstige doelen reageren. Hij wijst erop dat Fonterra de afgelopen jaren al miljoenen heeft geïnvesteerd in duurzaamheidsinitiatieven. Zoals innovaties om de methaanuitstoot te verminderen door onder meer genetica, voederadditieven (met onder meer bovaer) en vaccins. "De boeren worstelen al met hoge kosten en toegenomen regelgeving." De verwachte aankondiging komt bovendien niet op een handig moment: de koeien op de bedrijven zijn aan het afkalven. "Melkveehouders hebben dus niet veel tijd de doelen goed tot zich te nemen en te kijken wat dit voor hun bedrijf betekent."

Charlotte Rutherford, directeur duurzaamheid van Fonterra, heeft eerder al een tipje van de sluier opgelicht door aan te geven dat de coöperatie er naar streeft om de hoeveelheid koolstof per kilo Milk solids (het melkbestandsdeel waar ook de melkprijs van Fonterra over wordt uitbetaald, red) te verlagen in plaats van absolute doelen te stellen. Boeren worden hierdoor aangemoedigd in het nemen van maatregelen op het bedrijf om de melkproductie efficiënter te maken of koolstof vast te leggen. "Dat is van cruciaal belang, want een absoluut doel kan vrij snel worden bereikt door het aantal koeien te verminderen."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden