Shutterstock

Nieuws Melk

Vermogen MTC over 2022 in de min, accountant twijfelt

19 Juli 2023 - Klaas van der Horst - 18 reacties

De Milk Trading Company (MTC) heeft 2022 naar eigen zeggen hoopvoller afgesloten dan waarmee het jaar was begonnen. Toch zijn de resultaten niet goed. Zowel het bedrijfsresultaat als het eigen vermogen waren eind 2022 negatief en de accountant durft niet in te staan voor de correctheid van een aantal posten op de jaarrekening.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens deze jaarrekening zijn de schulden vorig jaar wel flink teruggebracht. Die stonden eind 2021 op bijna €25 miljoen, terwijl die eind 2022 nog op ruim €10 miljoen staan. Om deze verbetering te behalen, zijn de waarborgen van de leden wel stevig aangesproken. Het resultaat over het jaar 2022 is ruim €178.000 negatief, door een waardevermindering van ruim €240.000 op een geldbelegging. Het eigen vermogen kwam uit op bijna €50.000 negatief. 

Resultaat MTC, niet resultaat leden
Deze cijfers zeggen overigens niets over de resultaten die de leden hebben behaald. Daarvoor geven de opgesoupeerde waarborgsommen van de deelnemers een indicatie (maar niet noodzakelijkerwijs een volledig inzicht). Volgens een groep voormalige leden is in totaal meer dan €35 miljoen in rook opgegaan. Volgens MTC leden de deelnemers in de eerste helft van 2022 nog verliezen, terwijl er vanaf de tweede helft van het jaar weer positievere resultaten werden geboekt.

Bij het afsluiten van het jaar had MTC nog tweehonderd leden in Nederland en België, zo meldt het jaarverslag. Op het hoogtepunt van het bestaan had de organisatie 330 leden.

Voorbehoud
Opvallend is dat accountantskantoor VGD een eigen berekening van de jaarrekening heeft toegevoegd aan de cijfers die MTC heeft neergelegd. VGD heeft de jaarrekening ook 'met voorbehoud' goedgekeurd. Dat is vooral omdat het kantoor geen inzicht kon krijgen in de post vooruitbetalingen.

Tot de risico's die in het jaarverslag worden genoemd, behoort ook een rechtszaak van ongeveer dertig oud-leden die het bestuur hebben gedagvaard vanwege onder meer vermeende inbreuken op de financiële wetgeving en misleiding. MTC bestrijdt dit alles, maar een succesvolle rechtsgang zou tot claims kunnen leiden tegen MTC en haar bestuurders.

Opvolger Coucke
MTC sloot het jaar af met een ledenvergadering medio juni. Bij die gelegenheid heeft bestuurder Dirk Coucke zijn terugtreden aangekondigd, maar wel onder het voorbehoud dat hij nog aanblijft totdat er een opvolger voor hem is gevonden. Naast hem is ook een groot deel van het andere bestuur teruggetreden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden