Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Elektriciteitsprijzen dalen met de wind mee

8 Februari 2022 - Redactie Boerenbusiness

De dagprijzen voor elektriciteit lagen de afgelopen dagen op het laagste niveau sinds begin dit jaar. Het daggemiddelde op de EPEX-spotmarkt bleef de gehele week ruim onder de €200 per MWh en daalde zondag, vooral dankzij de stevige wind en het weekend zelfs even tot het laagste punt sinds 3 januari. Met wederom een dagrecord aan geproduceerde windenergie.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op zondag 6 februari heeft Nederland voor het eerst meer dan 150.000 MWh windenergie behaald. De dag leende zich er ook goed voor, met continue een stevige tot stormachtige wind die zelfs enkele uren tot een waarschuwing van code-geel heeft geleid. Doordat het ook zondag was en de temperatuur mild voor de tijd van het jaar, was de energiebehoefte ten opzichte van een midweekse dag relatief laag. Daardoor lag het aandeel windenergie in de stroommix van zondag op circa 47%, zo schrijft energiespecialist Martien Visser op social media.

De relatief hoge temperaturen, de recordproductie uit wind en de rustige situatie op de gasmarkt - doordat Rusland weer levert en er met regelmaat tankschepen met het vloeibaar gas LNG aanmeren in de Rotterdamse haven - hebben de elektriciteitsprijzen onder druk gezet. Zo lag de prijs Epex-spot vorige week dinsdag 1 februari op een daggemiddelde van €194,60 per MWh, terwijl deze notering gisteren (maandag 7 februari) uitkwam op €155,26 per MWh. Op de stormachtige zondag kwam het daggemiddelde uit op €121,11 per MWh, de laagste prijs sinds 3 januari van dit jaar.

Uurprijzen laag tot negatief
Door de windenergie af land en zeker ook van zee, daalden de uurprijzen op de EPEX-spot stevig. In de nacht van zaterdag of zondag kwam deze zelf een uur op slechts €7,45 per MWh uur uit, om vervolgens toen het licht werd weer vlot te stijgen. In de nacht van zondag op maandag zakte de uurprijs vervolgens nog eens naar de €10,08 per MWh. De prijs van stroom in België was in de nacht van zaterdag op zondag zelfs enkele uren negatief tot een niveau van -€30 per MWh, oftewel: daar was er meer aanbod dan vraag naar elektriciteit.

Zo lang de spanningen rond het conflict in Oekraïne niet oplopen, lijkt de druk even van de ketel op de elektriciteitsmarkt. De weersverwachting is dat de wind de komende dagen - zij het minder dan zondag - een bijdrage blijft leveren aan de elektriciteitsproductie en ook de grote onzekerheid in de beschikbaarheid van voldoende gas is op de korte termijn door onder meer de levering van LNG flink verzacht. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden