Shutterstock

Inside Melk

Verrassend vastere ondertoon op zuivelmarkt

29 Juli 2021 - Chanti Oussoren

De zuivelmarkt heeft deze week een verassende wending genomen. Waar er rekening gehouden werd met een rustige en stabiele week, is er juist een vastere ondertoon op de markt. Een opmerkelijke ontwikkeling in de aangebroken vakantieperiode.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De seizoensmatige dalende melkaanvoer lijkt in combinatie met een aantrekkende vraag een van de voornaamste redenen voor de vastere ondertoon op de zuivelmarkt. Spotmelk blijft schaars beschikbaar, en ook in Duitsland en Frankrijk wordt product steeds krapper beschikbaar. De DCA-notering van Nederlandse spotmelk stijgt deze week met €0,50 naar €40,50 per 100 kilo. In Duitsland stijgt de prijs zowel in het noorden als in het zuiden met €1 en noteert hiermee op €37 en €39 per 100 kilo.

Room schiet omhoog
Deze week is het met name de roomprijs die met kop en schouders boven de markt uitsteekt. De DCA-notering stijgt met maar liefst €290 tot €4.697 per ton. De plotselinge toename in de vraag is lastig te verklaren. In de voorgaande weken heeft de roomprijs moeten inleveren en mogelijk wordt dat nu gecorrigeerd. Dat de prijs de komende weken weer een lichte neerwaartse correctie inzet, wordt niet uitgesloten.

Cheddar trekt wat aan
Op de kaasmarkt loopt het sentiment wat uiteen. Over het algemeen is het rustig op de markt. De meeste kopers lijken voorzien te zijn van kaas. Prijzen van Edam en Gouda bewegen overwegend stabiel. De DCA-notering van Mozzarella is wat gedaald vanwege toenemend aanbod. De noteringen van Cheddar zijn licht gestegen. Cheddar Curd plust met €20 tot €3.410 per ton en Chadder Mild stijgt met €30 tot €3.485 per ton.

Poeders
De poedermarkt is over het algemeen in balans. De markt is erg rustig en aanbod en vraag zijn kalm. Dit heeft grotendeels met de aangebroken vakantieperiode te maken. De DCA-noteringen bewegen variërend van licht dalend tot licht stijgend. De notering van het volle melkpoeder stijgt het meest fors, namelijk met €70 tot €3.120 per ton.

Verwachting
Vanuit de markt wordt verwacht dat de markt gedurende de zomerperiode over het algemeen stabiel blijft. Waarschijnlijk trekt de markt weer aan vanaf half augustus, wanneer mensen weer terugkomen van vakantie en de koelkasten weer worden gevuld. Dit kan - in combinatie met verder dalende melkaanvoer - leiden tot een kortstondige prijspiek, zoals meestal het geval is rond die periode.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden