Shutterstock

Inside Voer

Fouragehandel wacht op omslag in het weer

27 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Er is niet veel handel op de ruwvoermarkt. De graan- en grasoogst liggen grotendeels stil door het wisselvallige weer. Aanbod van stro is daarom beperkt en er komt ook weinig nieuw hooi en kuilgras op de markt. Een periode van vast weer zou de oogst en daarmee de handel flink helpen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het gerstestro van de nieuwe oogst wisselt nogal in kwaliteit, stellen verschillende handelaren. Met het persen wordt het randje opzocht van wat kan en daar wordt af en toe ook overheen gegaan. De DCA Indicatieprijs voor goed gerstestro komt uit op €110 per ton.

Het eerste tarwestro van de nieuwe oogst is inmiddels ook op de markt, al gaat dat om kleine hoeveelheden. Er lijkt voldoende stro te zijn, maar dat is geen garantie dat er ook voldoende stro op de markt komt, waarschuwen verschillende handelaren. "De akkerbouwer moet het stro wel laten vallen en niet verhakselen", is een veel gehoorde zin. Prijzen die genoemd worden voor tarwestro zijn €115 à €120 per ton.

Voeraardappelen bijna niet te krijgen
De vraag naar bij- en restproducten blijft rustig doorlopen. Voeraardappelen zijn net als in de afgelopen weken moeilijk te krijgen. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen staat op €42,50, als ze überhaupt te krijgen zijn. De vraag naar en het aanbod van bierbostel blijft vrij goed in evenwicht. Dat komt ook in de prijs naar voren, die blijft op €2,65 per procent droge stof staan.

Veel veehouders hebben ruim voldoende kuilgras kunnen winnen in de afgelopen maanden. Er is daardoor minder vraag naar kuilgras op dit moment in vergelijking met de laatste droog verlopen jaren. De DCA Indicatieprijs blijft deze week op €60 per ton staan voor goed kuilgras van dit seizoen. Er wordt ook nog wel wat handel gedaan in gras van het vorige seizoen en afhankelijk van de kwaliteit is de prijs daarvan beduidend lager.

Niet veel belangstelling voor hooi
Ook in weidehooi is niet veel handel. Veel veehouders hebben zelf voldoende en goed hooi binnengehaald en zijn volgens verschillende handelaren niet erg aan de markt om te kopen. De vraag naar hooi komt voornamelijk uit de paardenhouderij. De DCA Indicatieprijs voor weidehooi staat op €170 per ton.

Voor graszaadhooi is op dit moment minder belangstelling dan de afgelopen jaren. Prijzen liggen bij de meeste handelaren rond of iets boven de stroprijs. Aanbod van graszaadhooi is nog beperkt. Ook hier zorgt regen voor vertraging bij de oogst, al er vorige week wel het nodige gedorsen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden