Shutterstock

Inside Melk

Global Dairy Trade opnieuw in de min

20 Juli 2021 - Stef Wissink

Het sentiment op de internationale markten voor zuivel was al wat verzwakt en ook op de Global Dairy Trade (GDT) van vandaag (20-7) moesten diverse noteringen een stapje terug doen. Geheel onverwacht komt de daling niet, de noteringen zitten al 7 veilingen op rij in een neerwaartse spiraal.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het verder verzwakte sentiment werd door analisten al deels voorzien. Na de ongekend snelle opmars in februari en maart dit jaar moesten de noteringen in de daaropvolgende maanden voorzichtig al wat gewonnen terrein prijsgeven. Op de veiling van 6 juli ging het vervolgens sneller en werden de prijzen 3,6% procent teruggezet. Gemiddeld zakten de prijzen op de veiling van vandaag met 2,9% tot een niveau van €3.839.

Veehouders voeren wereldwijd productie op
In veel van de belangrijke exportgebieden loopt de melkproductie, gestimuleerd door de hogere prijzen, de laatste tijd op. In bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland is het totaal extra geproduceerde volume niet compleet afgezet op de wereldmarkt, wat inhoudt dat er voorraden zijn aangelegd. Naast de productiegroei in Nieuw-Zeeland wordt er ook vlot gemolken in de Verenigde Staten en Europa. Verder voldoet de vraag naar zuivelproducten, ondanks het wegebben van de negatieve gevolgen van de coronapandemie, nog niet geheel aan de verwachtingen.

De stevigste daling zat in de prijzen van lactose en de melkpoeders. Lactose noteerde een min van liefst 8,9% tot een niveau van $1.127. Magere melkpoeder ging 5,2% in prijs terug tot $2.971 en volle melkpoeder moest 3,8% van haar prijs afgeven en noteerde $3.730. Relatief bescheiden dalingen waren er voor boter (-0,8%) en boterconcentraat (-0,5%). Boter noteert nu $4.419 en boterconcentraat $5.615.

Cheddar duurder
Positieve vreemde eend in de bijt was de cheddar. Dit product noteerde 1,3% hoger op $4.022. Het totale aanbod op de veiling van vandaag was ongeveer gelijk als op de veiling van 6 juli. In totaal werd er 24.580 ton product aangeboden, waarvan krap 22.500 ton werd verkocht. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden