Shutterstock

Inside MELK

Poolse en Italiaanse melkaanvoer groeien flink

20 Juli 2021 - Stef Wissink

De hogere melkprijzen dit voorjaar lijken veehouders in diverse landen te hebben aangespoord het aanbod flink op te voeren. In zowel Polen als Italië bereikte de melkproductie over mei recordniveaus.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De voorjaarspiek in melkproductie wordt in Polen altijd in mei geboekt, maar de piek in melkaanvoer pakt dit jaar veel hoger uit dan normaal. In Italië piekt de melkproductie traditioneel doorgaans al in maart. Zowel Polen in als Italië bereikte de melkaanvoer niveaus die nog nooit eerder zijn gerealiseerd. 

Polen
De Poolse melkaanvoer, welke al jaren een flinke groei laat zien, maakte ook in mei weer een stapje naar boven. De totale melkcollectie kwam uit op een volume van 1.127.620 ton. Dat is 1,5% meer dan de productie in mei 2020, die destijds op 1.111.090 ton lag. Ook in vergelijking met het 5-jarig gemiddelde (1.092.620 ton) lag de melkcollectie fors hoger, wat de stijgende trend in de Poolse melkaanvoer goed reflecteert. Ten opzichte van dit gemiddelde lag de melkproductie in mei 2021 zo'n 3,1% hoger.

Recent werd een webinar georganiseerd door de Nederlands-Poolse Kamer van Koophandel en de Nederlandse Landbouwraad in Polen. Hierin werd het perspectief geschetst voor de ontwikkeling van de Poolse melkplas. Hoewel ook in Polen de groei van de veehouderijsector langzaamaan meer hinder kan gaan ondervinden van bijvoorbeeld de Europese Green Deal en het schaarser worden van grond en arbeid, is er nog volop ruimte voor groei. In het meest gunstige scenario zal de totale melkaanvoer tot 2030 nog zo'n 50% groeien, schetste een analist van zakenbank BNP Paribas.

Italië
Opvallend is de sterke stijging van de melkaanvoer in Italië. De melkcollectie in het land bewoog dit jaar tot nog toe rond de niveaus van vorig jaar. In mei schiet de melkproductie echter omhoog tot het hoogste niveau ooit. In mei 2021 werd er 1.117.000 ton melk aangevoerd bij verwerkers. Dat is liefst 10,5% (107.000 ton) meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde is de stijging zo'n 3,9%. Het 5-jarig gemiddeld voor de Italiaanse melkcollectie ligt op een niveau van 1.075.000 ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden