Shutterstock

Nieuws Rechtspraak

Uitspraak Hof nadelig voor boeren Bel Leerdammer

15 Juli 2021 - Redactie Boerenbusiness

Een groep melkveehouders die leveren of hebben geleverd aan Bel Leerdammer hebben een slag verloren in het slepende conflict met de kaasmaker uit Schoonrewoerd over de uitbetaling van de melkprijs. Het Gerechtshof Den Haag heeft dinsdag 13 juli geoordeeld dat de melkveehouders er niet van uit konden gaan het ledengeld een onderdeel was van de beloofde referentieprijs.

Dinant te Biesebeek, de advocaat van de groep van 475 ontevreden melkveehouders overweegt in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Bel Leerdammer zit al jaren in een juridisch conflict met de groep melkveehouders. De leveranciers van de melk claimen dat zij tussen 2010 en 2015 te weinig melkgeld hebben gekregen en eisen hiervoor een compensatie. Hun vordering is becijferd op meer dan €50 miljoen, een bedrag wat elk jaar wordt geplust met een rentevergoeding van 8%. 

Streep door eerder vonnis
Het Gerechtshof heeft volgens Te Biesebeek geoordeeld dat de melkveehouders er niet op mochten vertrouwen dat het ledengeld van de referentiebedrijven onderdeel uitmaakte van de melkprijs. Met deze uitspraak haalt het gerechtshof een streep door het vonnis van de rechtbank van Rotterdam, die in 2019 besloot dat de melkveehouder er wél vanuit mochten gaan dat het ledengeld als component van de uit te betalen melkprijs gold. 

In de periode tussen 2010 en 2015 was de melkprijs van Bel Leerdammer gerelateerd aan die van FrieslandCampina, DOC Kaas, Cono en het toenmalige Nemelco (nu Vreugdenhil). Van deze melkverwerkers zijn de eerste 3 een coöperatie en betalen ledengeld uit. De melkveehouders van Bel Leerdammer melden dat het ledengeld niet tot uiting kwam in de referentieprijs. Bel Leerdammer ontkracht dit en zegt dat de eisers hadden moeten begrijpen dat het ledengeld geen onderdeel is van de referentieprijs, doordat het bedrijf geen coöperatie is.

Cassatie bij Hoge Raad
Te Biesebeek noemt de uitspraak in een toelichting 'niet alleen teleurstellend, maar ook onbegrijpelijk'. Hij ziet in de motivatie van het vonnis veel tegenstrijdigheden en verwacht na een consultatie in cassatie te gaan bij de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege in Nederland. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Topmelkstroom DOC Kaas in lijn met A-ware en RFC

Podcast BB Marktkwartier

'Melkprijs 4 tot 5 cent hoger voor mestcompensatie'

Nieuws melk

Stabiel Vreugdenhil ook scherp in Belgische markt

Nieuws melk

Leerdammer geeft melkprijs april 'onsje meer'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden