Shutterstock

Inside Melk

Rendement zuivel stapje terug, perspectief zwakker

13 Juli 2021 - Redactie Boerenbusiness

De DCA Melkvee Index heeft over juni een stapje terug moeten zetten. Hoewel de uitbetaalprijzen voor melk nog licht stegen, daalden de onderliggende zuivelnoteringen. Die zijn voor de trendmatige rendementsberekening van de index bepalend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook aan de kostenkant waren eveneens mutaties die het rendement negatief hebben beïnvloedt. Zo werden mestafvoer en mengvoer duurder.

Dalende zuivelnoteringen
Hoewel de verwachtingen vrij hoog gespannen waren, kon de zuivelmarkt deze voorspellingen niet waarmaken in de afgelopen maand. Waar in de loop van juni steeds meer coronabeperkende maatregelen werden opgeheven en de foodservice steeds meer in bedrijf kwam, viel de verwachte stijgende vraag naar zuivelproducten wat tegen. Hierdoor moesten onder andere boter en melkpoeder wat terrein prijsgeven ten opzichte van mei, wat de index drukte. Hierbij speelde ook een wereldwijd wat ruimer aanbod melk een rol. Boter noteert eind juni op €3.920 per ton en melkpoeder op €2.510 per ton.

Afvoer slachtvee en kalveren brengen wat meer op
Waar de opbrengsten voor zuivelproducten een min noteerde, waren slachtvee en kalveren redelijk gevraagd. Zowel voor slachtkoeien als nuchtere kalveren werd meer geld betaald dan in de maand ervoor. Slachtkoeien in Leeuwarden kwaliteit (U) brachten zo'n €0,12 per kilo meer op dan eind mei en worstkoeien 1ste kwaliteit waren ongeveer €0,10 duurder. Kalveren brachten eind juni ongeveer €5 per stuk meer op dan een maand eerder. Slachtkoeien (U) noteerden daarmee €4,22 per kilo en worstkoeien 1ste kwaliteit noteerden eind juni €2,78 per kilo. De prijs voor zwartbonte stierkalveren van >50 kilo lag op €112,50.

Kostenplaatje vertoont stijging
Aan de kostenkant liepen de prijzen op. Mestafzet werd op veel plekken tussen de €0 en €0,50 per kuub duurder. Ook de voerprijzen liepen verder op. A-brok noteerde een stijging van liefst €0,65 en komt uit op €28,00 per ton (LEI).

Met de oplopende kosten voor de melkveehouder en de inmiddels wat gedaalde zuivelnoteringen is het perspectief op dit moment iets minder positief dan een maand geleden. De komende maanden moet blijken of de uitbetaalprijzen voor melk stand houden, f in lijn met de zuivelnoteringen ook corrigeren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden