Shutterstock

Inside Melk

Zuivelmarkt ziet het zonnig in, maar wacht op de zon

20 Mei 2021 - Eric de Lijster

De zuivelhandel ziet de Europese zuivelmarkt voor de komende maanden zonnig in, zeker als de zon zich na dit relatief koele voorjaar eindelijk eens een keer goed laat zien. Tot die tijd zetten de DCA zuivelnoteringen, zoals deze week, kleine stappen vooruit. Uitgezonderd room, waarvan de notering deze weel sterk opliep. Daardoor staat room op een bijzonder prijsniveau.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een beperkt aanbod, een stijgende vraag en een positief marktsentiment. Alle basisingrediënten voor oplopende noteringen op de zuivelmarkt de komende weken zijn aanwezig. Met de zomer in aantocht lijkt de markt letterlijk en figuurlijk nog wat extra te moeten worden opgewarmd door de zon. Meer zon en hogere temperaturen jaagt de zuivelconsumptie verder aan, zeker als de terrassen, horeca en restaurants met verdere versoepelingen in het coronabeleid meer de ruimte krijgen.

Geen magneet voor omzet
Dit vooruitzicht brengt alleen al optimisme op de zuivelmarkt, ook al is het deze week nog niet zover. Komende week is het weliswaar Tweede Pinksterdag, maar deze feestdag is traditioneel geen magneet voor extra omzetten als Pasen en Kerst dat wel zijn. Daarbij is het aanbod aan melk beperkt. In Duitsland en Frankrijk is de melkaanvoer al over de voorjaarspiek heen, die mede door het koelere voorjaar lager lag dan in dezelfde periode in 2020.

Ook in Nederland lijkt de piek in de melkaanvoer te zijn bereikt, al vragen sommige handelaren zich af of melkveehouders met de huidige melkprijzen proberen de melkproductie nog op peil te houden als de zon en hogere temperaturen zich aandienen. Al met al wordt er niet meer op een grote melkplas gerekend in Noordwest-Europa, wat de DCA spotnoteringen voor rauwe melk ook tot uitdrukking brengen. 

De DCA spotnotering voor Nederlandse rauwe melk komt in deze week 20 uit op €37,50 per 100 kilo melk bij 4,4% vet geleverd. Met een plus van €0,50 per 100 kilo is dit het hoogste niveau sinds oktober 2020. In Duitsland wordt dezelfde trend gevolgd. Zowel de spotnotering voor Noord- als Zuid-Duitsland plust eveneens met €0,50 per 100 kilo bij 4,0% vet geleverd. Noord-Duitsland komt uit op €34,50 en Zuid-Duitsland noteert €36,50 per 100 kilo. 

Een opvallende sprong maakt de DCA-notering van room. Deze stijgt deze week met €135 naar €4.825 per ton af werk. Room is onveranderd gewild, mede door de opening van de terrassen en horeca, en er zijn weinig tot geen voorraden. Het huidige prijsniveau van room is in periode, in de piek van de melkaanvoer, daardoor bijzonder. Room zit qua prijs ook nog een boven de boterequivalent, oftewel de huidige prijs rekent niet meer uit om boter van te maken. Een kleine correctie komende week lijkt dus voor de hand liggen.

De DCA-notering van boter komt namelijk uit op €4.050 per ton, een plus van €50 ten opzichte van een week eerder. De prijsstijging van boter symboliseert daarmee een beetje de zuivelmarkt van deze week: langzaam omhoog kruipend, maar nog wel afwachtend op wat er te gebeuren staat. Want variabelen genoeg: in welk tempo gaan de horeca en de restaurants uiteindelijk open, wat betekent dit voor de huidige sterk gestegen afzet aan de retail, hoe reageert de zuivelmarkt op de lockdowns, wat doet de melkproductie als het warmer weer wordt, enzovoort.

Veel kopers kijken daarom niet ver vooruit en handelen vooral voor de korte termijn. Aan de vetkant volgt bijvoorbeeld foliekaas en mozzarella soortgelijke prijsstijgingen als boter. DCA Foliekaas Gouda stijgt met €25 naar €3.035 per ton, Edam plust €45 tot €3.010 per ton. De DCA-notering van mozzarella loopt met €55 op tot €3.120 per ton. De noteringen van Cheddar Curd en Mild nemen daarbij echter licht af.

Dat laatste geldt ook voor de markt van melkpoeders. De noteringen van zowel volle melkpoeder als weipoeders staan licht onder druk. De DCA-notering voor magere melkpoeder ontspringt deze dans en neemt €15 in prijs toe tot €2.605 per ton. De notering van magere melkconcentraat tenslotte neemt na enkele weken van stabiliteit ook toe, met €45 tot €2.010 per ton.

Klik hier voor een toelichting op de DCA-noteringen (vloeibare zuivel) 
Klik hier voor een toelichting op de DCA-noteringen (kaas) 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden