Shutterstock

Inside Melk

DCA Melkvee Index: rendement stabiel

7 Mei 2021 - Stef Wissink

Het rendement van melkveebedrijven toonde na de stijgingen in de eerste 3 maanden van het jaar over april een vrij stabiel beeld. De index zakte licht terug van 103,2 punten in de eerste week van april naar 100,6 punten in week 17.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na enkele maanden van flinke stijgingen lijkt de markt nu een adempauze te nemen. Gemeten vanaf het dieptepunt - de index trapte het jaar 2021 af op een stand van 81,6 punten - wist de DCA Melkvee Index 19 punten te winnen dit jaar.

Stijging zuivelproducten stabiliseert
De stijging van de DCA Melkvee Index in de eerste maanden van 2021 kwam vooral door de sterke prijsstijging van zuivelproducten. In het kielzog gingen ook de melkprijzen omhoog. De waarde van boter en melk zijn de belangrijkste indicatoren in de melkvee-index. Na Pasen is met name de prijs voor boter wat gecorrigeerd. Deze zakte van €4040 per ton in week 13 tot €3920 per ton in week 17.

De melkprijzen zijn wel gestegen. Alle zuivelaars die tot nu toe de melkprijs over april bekend hebben gemaakt toonden een plus. De Global Dairy Trade-veiling die goed de onderliggende waarde van zuivelproducten weergeeft, liet in april een redelijk stabiel prijsverloop zien. 

Aan de kostenkant laten de voerprijzen wederom een sterke stijging zien. De prijs van standaard A-brok stijgt al sinds oktober en werd ook in april weer €0,55 duurder. De afvoerprijzen voor drijfmest waren vrij stabiel. Deze noteren, afhankelijk van de locatie, eind april tussen de €11,50 en €14,50 per ton. De hoogste prijzen worden betaald in het zuiden.

Prognoses niet slecht
Een verder herstel lijkt pas ingezet te kunnen worden wanneer coronabeperkingen versoepeld worden. De melkaanvoer in de Europese Unie lag in de eerste maanden van 2021 onder het niveau van 2020. Een krappere aanvoer van melk kan bij een oplopende vraag bij heropening van de horeca leiden tot positieve impulsen voor de melkprijzen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden