Shutterstock

Inside Melk

Poolse melkaanvoer stagneert

14 April 2021 - Stef Wissink - 2 reacties

Waar Poolse melkveebedrijven in januari nog duidelijk meer melk produceerden dan in dezelfde maand in voorgaande jaren, is de groei in februari 2021 tot stilstand gekomen. De melkaanvoer ligt tevens onder het niveau van vorig jaar, maar dat is deels te wijten aan het feit dat vorig jaar een schrikkeljaar was.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Poolse melkveebedrijven leverden in totaal 964.150 ton melk in februari. Dat is 3,7% minder dan februari vorig jaar. Al jaren laat de de Poolse melkplas een jaar-op-jaar groei zien.

Het is de eerste keer sinds juni 2019 dat de productie op maandbasis krimpt ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De daling op jaarbasis is wel te verklaren. Vorig jaar was het een schrikkeljaar en telde februari een extra dag waardoor er ook meer ruimte was voor melkproductie. 

Koude weersomstandigheden
Ten opzichte van de melkaanvoer van januari dit jaar is de daling 8,2%. De stagnerende groei van februari in vergelijking met de voorgaande maand wordt mogelijk veroorzaakt door zeer koud winterweer in de eerste weken van de maand februari. Vorig jaar verliep februari vrij zacht, wat de productie toen juist ten goede kwam.

Stijgende trend blijft wel in tact
Het lijkt er niet op dat de stijgende trend in de Poolse melkproductie over de afgelopen 5 jaar gestopt is. De cijfers over februari liggen nog altijd ruim boven het 5-jarig gemiddelde. Gemiddeld werd over de laatste 5 jaar krap 942.000 ton melk geproduceerd in de maand februari. De productie over februari 2021 ligt met ruim 964.000 ton dus nog altijd 22.000 ton boven het gemiddelde 5-jaarsniveau.

De verwachting is dat de productie over maart zich weer zal herstellen. In de maanden maart tot en met juli wordt seizoensmatig de meeste melk gecollecteerd in Polen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden