Shutterstock

Nieuws melk

Nieuw-Zeeland verbiedt export levend vee

14 April 2021 - Stef Wissink

Nieuw-Zeeland gaat de export van levend vee verbieden. De komende 2 jaar wordt deze exportstroom gefaseerd afgebouwd. Volgens de landbouwminister Damien O'Connor stond bij de beslissing centraal dat het land zijn reputatie wat betreft dierenwelzijn hoog wil houden.

Een aantal incidenten omtrent de export van levend vee zorgden ervoor dat er al jaren een discussie gaande was over de houdbaarheid van deze transporten. Directe aanleiding voor het besluit was een onderzoek dat werd ingesteld nadat vorig jaar september een schip verging dat bijna 6.000 stuks rundvee naar China vervoerde. Bij deze scheepsramp kwamen alle dieren en 41 van de 43 bemanningsleden om het leven.

De export van levend vee werd direct na de ramp al tijdelijk opgeschort. Uiteindelijk blijkt het drama dus de spreekwoordelijke druppel voor de regering van Nieuw-Zeeland geweest. Dit nadat in de jaren daarvoor al meerdere keren bleek dat het dierenwelzijn, met name in het land van bestemming, vaak ernstig tekortschoot.

In 2020 exporteerde Nieuw Zeeland ruim 113.000 melkkoeien. Het overgrote deel van deze dieren werd verkocht aan China. De export van levende dieren voor slacht werd in 2008 al verboden.

Melkvee voor China
Bij de export van levend rundvee gaat het voornamelijk om fokvee voor Chinese melkveebedrijven. De vraag naar dit gebruiksvee is bezig aan een sterke opmars. China produceert onvoldoende zuivel en is daarmee sterk aangewezen op import. Met het importeren van veel gebruiksvee probeert China de eigen zuivelproductie te ondersteunen. China importeerde in januari en februari van dit jaar 78.000 stuks levend rundvee. Dit waren er 2 keer zoveel als in de eerste 2 maanden van 2020.  

'Schop in de kloten' 
De woordvoerder van de Nieuw-Zeelandse handelsorganisatie voor dieren en genetica (ATC),  Dave Hayman, was duidelijk in zijn reactie naar aanleiding van het nieuws. Hij verklaarde dat de beslissing een 'schop in de kloten' is voor de landbouwsector. Bovendien zou de beslissing gebaseerd zijn op slechte informatie en slechts dienen voor korte termijn politiek gewin. Hij zei verder dat zeker 5.000 agrarische bedrijven financieel geraakt zullen worden door het besluit. Juist in een tijd dat zij de lucratieve export naar China zo hard nodig hebben. Agrariërs missen al inkomen door droogte en lage prijzen voor rundvlees. Bovendien kampen boeren met hoge administratieve kosten en uitgaven voor nieuwe regelgeving, aldus Hayman.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden