Agrifoto

Nieuws Melk

FrieslandCampina doet plusje op de garantieprijs

22 Februari 2021 - Chanti Oussoren - 9 reacties

FrieslandCampina heeft voor de tweede opeenvolgende keer de garantieprijs verhoogd. Ten opzichte van de stijging in februari, komt er op de basismelkprijs in maart een plusje bij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor februari schroefde FrieslandCampina de garantieprijs met €0,75 per 100 kilo omhoog. Ook voor maart kondigt de zuivelcoöperatie een verhoging van de melkprijs aan. De garantieprijs stijgt deze keer met €0,25 naar €35,25 per 100 kilo. Hiermee lijkt FrieslandCampina gehoor te geven aan het positieve marktsegment, waar al een tijd sprake van is. Zo zitten de DCA-zuivelnoteringen al een aantal weken in de lift en ook de Global Dairy Trade in Nieuw-Zeeland heeft vorige week voor de 7e veiling op rij hoger genoteerd.

Maar toch is dat niet zo. De hogere garantieprijs is hoofdzakelijk een correctie op de afgelopen periode, waarin het bedrijf dus achteraf een te lage melkprijs calculeerde. Deze correctie betreft €0,24 per 100 kilo. FrieslandCampina zegt in een verklaring te verwachten dat de melkprijzen van de referentiebedrijven, waarover het concern de garantieprijs berekent, "als gevolg van een balans tussen een gematigde melkaanvoer en een toename van de wereldwijde vraag naar zuivelproducten enigszins stabiel blijven."

De FrieslandCampina-garantieprijs geldt voor 100 kg melk met standaardgehaltes 3,57% eiwit, 4,42% vet en 4,53% lactose, ex. btw, en bij een gemiddelde levering van 850.000 kg melk op jaarbasis.

FrieslandCampina zet de toon
Met de verhoging zet FrieslandCampina de toon voor de melkprijzen van maart. In de Boerenbusiness melkprijsvergelijker komt de kale melkprijs uit op €34,38 per 100 kilo. Dit is gebaseerd op 4,42% vet en 3,57% eiwit en een jaarleverantie van 1 miljoen kilo. De maximale melkprijs, inclusief bonussen, stijgt naar €37,98 per 100 kilo.

Dezelfde plus op biologische melk
Ook de biologische garantieprijs voor maart stijgt bij FrieslandCampina met €0,25 ten opzichte van februari tot €47,50 per 100 kilo. Ook hier betreft het hoofdzakelijk een correctie van €0,23 per 100 kilo voor de maand januari. De -biologische garantieprijs geldt voor 100 kilo melk met standaardgehaltes eiwit (3,57%), vet (4,42%) en lactose (4,53%), ex. btw en bij een gemiddelde levering van 550.000 kg melk op jaarbasis.

Wijzigingen in topmanagement structuur
FrieslandCampina heeft ook aangekondigd de topstructuur van het bedrijf te wijzigen. Het zuivelconcern gaat de zogeheten Executive Board, bestaande uit de CEO en CFO, versterken met een President Food & Beverage en een Chief People Officer. De toevoegingen moeten zorgen voor minder managementlagen, betere besluitvorming en versnelde uitvoering van de strategie, zo meldt het bedrijf.

Hein Schumacher, CEO FrieslandCampina: "Door de leiders van alle bedrijfsonderdelen en strategische functies in het Executive Leadership Team aan tafel te hebben, kunnen beslissingen snel en in onderlinge samenhang worden genomen. Meer verantwoordelijkheden bij onze leiders neerleggen leidt tot een platte, wendbare organisatie waardoor er echt snelheid kan worden gemaakt met de transformatie van FrieslandCampina."

Naar verwachting wordt de nieuwe topmanagement-structuur per 1 maart 2021 ingevoerd. Geraldine Fraser vervult dan de functie van Chief People Officer vervullen en Roel van Neerbos wordt President Food & Beverage. Jaska de Bakker treedt zoals eerder aangekondigd per 1 maart terug als lid van de Executive Board. De Bakker blijft tot 1 mei 2021 de functie van CFO blijven vervullen. Hans Jansen neemt de rol van CFO dan over.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden