Shutterstock

Nieuws Melk

Australische veestapel groeit weer

20 Februari 2021 - Chanti Oussoren

De Australische veestapel bereikte vorig jaar een dieptepunt, maar Meat & Livestock Australia (MLA) verwacht dat de veestapel dit jaar weer groeit.  Ook de export van rundvlees zal naar verwachting toenemen.

De Australische veestapel bereikt door de periodes van droogte en tekort aan voer vorig jaar een dieptepunt. MLA verwacht dat de veestapel dit jaar weer vergroot wordt en dat er halverwege 2021 weer 2% meer vee is dan vorig jaar. Dit komt neer op circa 25,19 miljoen dieren. Door de voldoende hoeveelheid regen die over het land is gevallen en de goede staat van de weilanden, is wederopbouw van de veekuddes mogelijk. Het zal waarschijnlijk nog tot 2023 duren tot de veestapel weer op het niveau zit van 2017 en 2018.

Lagere slachtcijfers
Aangezien er wordt gewerkt aan herstel van de veestapel, worden er waarschijnlijk minder kalveren en vrouwelijk vee geslacht. MLA verwacht in 2021 een afname van 3% in vergelijking met 2020. Dit komt neer op circa 220.000 dieren minder aan de slachthaak. De slachtgewichten dalen daarentegen volgens de prognose niet. Er wordt verwacht dat de rundvleesproductie met 1% stijgt naar 2,11 miljoen ton.

De export van rundvlees zal volgens de prognose van de brancheorganisatie met 2% toenemen tot 1,56 miljoen ton. De export van levende dieren zal juist dalen en er wordt met 9% een behoorlijke afname ingecalculeerd.

Melkaanvoer
De melkaanvoer heeft zich vorig jaar ook positief ontwikkeld. Over heel 2020 lag de melkproductie circa 2,8% hoger dan in het voorgaande jaar. Met het oog op de verwachte groei in de veestapel is het goed mogelijk dat ook de melkaanvoer groei kan realiseren. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden