Shutterstock

Inside Melk

Europese melkaanvoer flink geraakt door corona

18 Februari 2021 - Kimberly Bakker

De melkproductie in de Europese Unie is behoorlijk getroffen door de coronapandemie, zo blijkt uit de nieuwe cijfers van de Europese Commissie. De melkaanvoer heeft al sinds februari moeite om in de buurt van voorgaande jaren te blijven. Met hoeveel procent blijft de melkproductie precies achter op het gemiddelde?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de Europese Unie is in december 11.552.520 ton melk gecollecteerd, zo laten de nieuwste gegevens van de Europese Commissie zien. Het is een stijging van ongeveer 4,1 % ten opzichte van de 11,09 miljoen ton van de maand ervoor. Toch noteert de Europese melkaanvoer ook in de maand december ver onder het niveau van een jaar eerder (-9,6%) en komt het eveneens niet in de buurt van het 5-jarig gemiddelde (-6,9%).

Coronacrisis uit zich in lage cijfers
Kijken we naar het hele jaar, dan is duidelijk dat de coronacrisis flink wat negatieve gevolgen heeft gehad voor de melkproductie van de Europese Unie. Sinds februari komt de melkaanvoer niet meer in de buurt van het niveau van 2019 of van het 5-jarig gemiddelde. Vooral in mei, voor de meeste landen de start van de lockdowns, is de Europese melkaanvoer veel lager dan in voorgaande jaren (-7,8%). Niet vreemd wanneer je in ogenschouw neemt dat de afzetkanalen voor veel Europese melkers wegvielen na het sluiten van onder meer de horeca.

Over heel het jaar 2020 komt de Europese melkaanvoer uit op zo'n 145,77 miljoen ton. Het is een negatief verschil van ongeveer 8,5% met de 158,22 miljoen ton die in 2019 werd gecollecteerd. Overigens moet hierbij wel de kanttekening gemaakt worden dat kalenderjaar 2019 een bijzonder goed jaar was voor de Europese melkproductie. Die lag dan ook nog nooit eerder zo hoog.

In vergelijking tot het 5-jarig gemiddelde - van 153,95 miljoen ton - is het procentuele verschil iets kleiner, namelijk -5,6%. Dit heeft onder meer te maken met de droge jaren die afgelopen jaren weleens gevolgen hebben gehad op de melkproductie en het tekort aan goed ruwvoer. Denk daarbij aan seizoen 2016. In dat jaar kwam de melkaanvoer niet verder dan 152,23 miljoen ton, al is dat natuurlijk nog altijd een fors verschil van 4,4% met afgelopen jaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden