Eigen foto

Nieuws PlanetProof

Aanbod PlanetProof-melk groter dan de vraag

11 Februari 2021 - Kimberly Bakker - 3 reacties

De ruim 700 melkveebedrijven die leveren aan het keurmerk 'On the way to PlanetProof' van coöperatie FrieslandCampina hebben afgelopen jaar meer PlanetProof-melk geproduceerd dan verwacht. "Het zorgt ervoor dat de totale productie op de bedrijven harder is gegroeid dan de marktvraag," zo meldt de zuivelcoöperatie. Daarom heeft het moeten besluiten om het contract met tientallen melkveehouders te ontbinden.

FrieslandCampina heeft enkele tientallen PlanetProof-melkveehouders woensdag 10 februari laten weten dat hun overeenkomst voor de melkstroom wordt stopgezet. Dit omdat de melkaanvoer op de inmiddels ruim 700 PlanetProof-bedrijven harder is gegroeid dan de vraag vanuit de markt. "Hoewel de vraag naar PlanetProof-melk nog altijd stijgt, neemt de melkproductie harder toe. Dit gaat ten koste van de winstgevendheid van de melkstroom", vertelt woordvoerder Jan-Willem ter Avest. "Het is een vraaggestuurde melkstroom en dat betekent dat we bij een licht stijgende vraag (in combinatie met een fors groeiend aanbod) door moeten met minder melkveebedrijven. We hebben nu simpelweg iets te veel melk."

Het gaat enkel om tientallen bedrijven in Twente. "De keuze daarvoor is gemaakt op basis van verschillende logistieke afwegingen", zo licht FrieslandCampina toe in het bericht aan de desbetreffende melkveehouders. Met de melkveehouders is een opzegtermijn van één maand afgesproken. Dat houdt in dat de PlanetProof-toeslag van €0,02 per kilo melk voor deze melkveebedrijven vanaf 12 maart vervalt.

In de markt verkopen
Eerder liet de zuivelcoöperatie al weten om melk met het keurmerk 'On the way to PlanetProof' te verkopen aan diverse andere zuivelbedrijven. Toentertijd had dat volgens de woordvoerder niets te maken met een overschot aan melk van de melkstroom. "Er is vanuit de markt interesse getoond om deze melk af te nemen en die mogelijkheid gaan we nu bieden. Deze stap draagt voor ons vooral bij aan de verdere expansie van het keurmerk."

Het doel was halverwege september – toen FrieslandCampina met dit plan kwam – om het aantal PlanetProof-melkveehouders op te schalen door de melk zogenaamd in de 'uitverkoop' te doen en bij derden aan te bieden. Of dat de juiste keuze was, valt nu wellicht te betwisten. "Ik denk niet dat het een verkeerde keuze is geweest. Het is de meest succesvolle melkstroom die we hebben geïntroduceerd. En sinds de introductie in 2018 is €28 miljoen opgehaald. De aanvoer van PlanetProof-melk is op dit moment alleen meer dan wij kunnen wegzetten", sluit Ter Avest af.

Benieuwd naar hoe 'Boerproof 'het keurmerk 'On the way to PlanetProof' eigenlijk is? Boerenbusiness en Foodlog houden 11 februari van 19:30 tot 21:00 uur een webinar met deskundigen over het keurmerk. Schrijf je hier in om toegang te krijgen tot het live videogesprek.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
melk piet 11 Februari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10890987/toch-te-weinig-interesse-voor-planetproof-melk]Toch te weinig interesse voor PlanetProof-melk[/url]
hou toch snel op met al die onzin, de consument weet helemaal niet waar elk keurmerk voor staat, en als de consument het niet meer kan volgen kiest hij voor de witte melk die het minste kost.

al deze extra melkstromen zijn achter een bureau bedacht om een nich markt te gaan bedienen, maar die nichmarkt is veel kleiner als ze denken, en daar zit momenteel iedereen in te vissen, dus is dit voor het gros ook een doodlopende weg.

Abonnee
Henk Kooistra 11 Februari 2021
Probleem is natuurlijk, dat mensen met de mond belijden voor duurzaam te zijn (wat dat ook moge inhouden), behalve als de knip getrokken moet worden. Ietwat naïeve beleidsmakers stinken er daardoor voortdurend in.
Abonnee
jopke 11 Februari 2021
idd ,allemaal verbrassen van boerengeld. Als de bedenkers het eerst uit eigen zak moesten betalen hielden ze de kak wel op.
Dit gaat dezelfde kant op als destijds melk met bepaalde omega vetzuren. Veel geld gekost en een snelle dood gestorven.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden