Arla

Inside Melk

Arla laat melkprijs ongemoeid voor februari

25 Januari 2021 - Wouter Baan

Arla houdt melkprijs voor februari onveranderd. Hoewel de markt aanknopingspunten biedt, ziet de Scandinavische zuivelcoöperatie nog geen ruimte voor een verhoging.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkprijs van februari die de Nederlandse leden van Arla krijgen uitgekeerd, komt uit op €31,20 per 100 kilo. Dit is berekend bij 4,42% vet en 3,57% eiwit op basis van een jaarleverantie van 1 miljoen kilo. Inclusief bonussen voor vlog, weidegang en klimaat kan de uitbetalingsprijs oplopen tot €34,87 per 100 kilo. In de melkprijsvergelijker van Boerenbusiness staat Arla daarmee in de onderste regionen. 

Vorige maand verraste de Scandinavische zuivelcoöperatie nog door de melkprijs voor januari aanzienlijk te verlagen. Ondertussen is de zuivelmarkt uitstekend van start gegaan in het nieuwe jaar, waarbij veel fabricaten als (boter, magere melkpoeder en kaas) in waarde aantrekken. De zuivelmarkt heeft medio januari de negatieve teneur rondom het coronavirus voor nu even achter zich gelaten.

Onzekerheid houdt aan 
In een toelichting op de melkprijs blijft Arla echter terughoudend. Arthur Fearnall, een van de Britse bestuurders van de coöperatie, spreekt over aanknopingspunten in de vorm van een stabiele afzet. Ook signaleert hij een lagere groei van de melkaanvoer dan verwacht. Tegelijkertijd wijst hij op de onzekerheid die de coronacrisis met zich meebrengt. Ook de complexiteit van regelgeving omtrent de brexit is een punt van zorg. Dat punt is terecht, gezien voor Arla het Verenigd Koninkrijk het belangrijkste land is dat bijdraagt aan de omzet. In 2019 was dat €2,7 miljard.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden