Shutterstock

Business Zuivel

Global Dairy Trade opnieuw flink hoger

19 Januari 2021 - Wouter Baan - 2 reacties

De zuivelmarkt was al goed aan het nieuwe jaar begonnen en de Global Dairy Trade van dinsdag 19 januari doet er nog een schepje bovenop. Sinds de zomer van 2014 was de gemiddelde prijs niet meer zo hoog...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde prijs op de veiling, georganiseerd door Fonterra, steeg met 4,8% tot $3.593 per ton. Net als bij de vorige veilingen springen de melkpoeders in het oog. De prijs van volle melkpoeder steeg met 2,2% tot $3.380 per ton, de prijs van magere melkpoeder zelfs met 7% tot $3.243 per ton. Dit is eveneens het hoogste niveau sinds 2014. De prijsopleving is waarschijnlijk te danken aan Chinese koopinteresse die de GDT-noteringen al langere tijd tot hogere niveaus drijft.

Boter omhoog, cheddar stabiel
Ook de boterprijs zet een stap naar boven door met 4,6% te plussen tot $4,735 per ton. Sinds september al is de notering onafgebroken gestegen. De stijging is positief voor Europese exporteurs die daarmee hun concurrentiepositie op de wereldmarkt zien verbeteren wat kan resulteren in hogere exportvolumes. De eerste signalen hiervan zijn reeds zichtbaar, zo geven boterexporteurs aan. De cheddar-notering onttrekt zich aan het prijsgeweld en blijft nagenoeg stabiel (-0,3%) op $4.82 per ton.

De hogere GDT kan gezien worden als een bevestiging van het positieve marktsentiment op de mondiale zuivelmarkt, iets wat vorige week ook duidelijk tot uiting kwam in Nederland.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden