Shutterstock

Inside Voer

Veehouder zoekt alternatief voor soja

19 Januari 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De handel op de voermarkt loopt rustig door. De vraag naar hooi en stro is goed, maar niet overdreven. De vraag naar eiwitrijk voer is een uitzondering en blijft groot. Door de hoge sojaprijzen zoeken veehouders goedkopere alternatieven. Die zijn maar beperkt voorhanden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De voermarkt dobbert al een tijdje in rustig vaarwater. Deze week lijkt de handel wat vlotter te verlopen, al loopt het ook geen storm. Bierbostel blijft ondanks de relatief hoge prijs intrek en is beperkt beschikbaar De DCA-notering blijft onveranderd op €2,90 per procent droge stof.

Ook het aanbod voeraardappelen is erg beperkt, omdat fritesfabrieken weer actief de boer op gaan. Verschillende handelaren melden vraag te krijgen naar eiwitrijke producten maar zeggen dat er maar weinig aanbod is van bijvoorbeeld aardappelpersvezels of -schillen. 

Kwaliteit is schaars
Goed weidehooi is op het moment behoorlijk gevraagd terwijl er maar beperkt aanbod is. Voor goede kwaliteit weidehooi worden prijzen gemeld van €220 per ton en meer. Hooi van mindere kwaliteit is beduidend goedkoper. Met een gemiddelde prijs van €200 per ton ligt de prijs boven het niveau van vorig jaar en tevens boven het vijfjarige gemiddelde.

Goede vraag naar snijmais
Snijmais wordt momenteel ook goed verhandeld, al wordt er door handelaren beproefd dat de vraag iets hoger ligt dan het aanbod. Deze week ligt een prijsverhoging echter niet in het verschiet en de notering blijft stabiel op €70 per ton.

In kuilgras is op het moment niet heel veel handel en de DCA-notering blijft staan op €65 per ton, maar ook hier geldt: goede kwaliteit is slechts beperkt beschikbaar. De prijzen van de verschillende soorten graszaadhooi zijn deze week naar elkaar toegetrokken en komen uit op €150 per ton. Er is relatief weinig aanbod en voor de afnemers heeft een minder sterk ras de voorkeur, de prijs is vooral leidend.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden