Tatsiana Hendzel / Shutterstock.com

Analyse DCA Melkvee Index

Melkvee Index blijft onder langjarig gemiddelde

6 Januari 2021 - Wouter Baan

Het rendement in de melkveehouderij beweegt ver onder het langjarig gemiddelde en er is voorlopig nog geen zicht op herstel. Dit blijkt uit de bewegingen van de DCA Melkvee Index. Onder meer de stijgende voerkosten raken het rendement. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA Melkvee Index beweegt sinds de zomer al tussen de 80 en 85 punten, terwijl 100 het 10-jarig gemiddelde is. Kortom: het rendement in de melkveehouderij ligt circa 20% onder het langjarig gemiddelde. De indexprognose voorziet voor de komende maanden weinig verbetering, want voor het tweede kwartaal wordt een rendementscore van 87 punten verwacht.

Het kwakkelende rendement is een gevolg van de melkprijzen. De gemiddelde kale melkprijs in Nederland lag over december onder de €35 per 100 kilo en dat is voor veel bedrijven te weinig om een fatsoenlijk rendement te draaien. Voor januari hebben onder andere A-ware en FrieslandCampina een stevige verlaging van de melkprijs doorgevoerd, waarmee de situatie op korte termijn zelfs verslechterd.

Snel stijgende brokprijzen
Aan de kostenkant zien we de prijs van krachtvoer snel oplopen. De brokprijzen van Wageningen Economic Research stegen in december zelfs tot het hoogste niveau sinds 2013. De hogere grondstofprijzen voor tarwe en soja zijn hier debet aan. De brokprijzen blijven ook in de eerste maanden van 2021 stijgen, zo voorziet de mengvoerindicator van Boerenbusiness. Bierborstel is eveneens duur met prijzen van circa €2,90 per procent droge stof.

Wie vandaag de dag mest moet afvoeren, betaalt voor rundveedrijfmest gemiddeld tussen €17 en €18,50 per kuub. In historisch perspectief is dat weleens duurder geweest. De verwachting is dat de ophaalbijdragen gaan dalen, naarmate het voorjaar dichterbij komt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden