Shutterstock

Inside Melk

Krachtvoer was sinds 2013 niet meer zo duur als nu

29 December 2020 - Wouter Baan - 2 reacties

De brokprijzen voor rundvee zetten grote stappen naar boven. Dit blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research (WUR). De stijgende grondstofkoersen maakt dat het plafond waarschijnlijk...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor A-brok steeg in december met maar liefst €0,55 naar €24,90 per 100 kilo, het hoogste niveau sinds 2013. Dergelijk grote prijsstijgingen in een maand zijn bovendien ongewoon. Toch blijven de prijzen ook in de eerste maanden van 2021 stijgen, zo voorziet de mengvoerindicator van Boerenbusiness. Ook Eiwitrijke brok (B) steeg deze maand fors, met €0,45 tot €27,20. Snijmaiskernbrok zette ook een flinke stap en steeg met €0,90 tot €35,95.

Debet aan de forse prijsstijgingen zijn de hogere grondstofkoersen. Het maart-contract van de tarweprijs op de Matif in Parijs steeg in december tot boven de €210 per ton. Van de zomer noteerde tarwe nog onder €180. Momenteel is de granenmarkt in beroering door stakingen in Argentinië, waardoor de export in gevaar komt. Daarnaast is de invloed van Rusland groot. Het land gaat de tarwe-export belasten om de binnenlandse prijsrally af te remmen.

Chinese grondstofhonger
Ook wordt de granenmarkt in algehele zin gedomineerd door landen die hun voorraden, met het oog op de coronacrisis en voedselzekerheid, op peil te houden. Grootverbruiker China is daar een voorbeeld van. De notering van sojabonen in Chicago noteerde kort geleden het hoogste niveau in 10 jaar. Sinds de zomer is die notering met $130 gestegen naar een prijs boven $433 per ton.

Ook hier is het China die de koers opdrijft door grote volumes sojabonen op te kopen als voergrondstof voor de groeiende varkensstapel. Het einde van de prijsstijgingen is waarschijnlijk nog niet in zicht, zo denken analisten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden