DOC Kaas

Inside Melk

Veertig cent coronaschade voor leden DOC-kaas

1 December 2020 - Wouter Baan

DOC Kaas houdt de melkprijs in december voor de derde achtereenvolgende maand op rij stabiel. Met deze mutatie is de balans voor coronajaar 2020 op te maken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Berekend bij 4,42% vet, 3,57% eiwit en een jaarleverantie van 1 miljoen kilo, komt de kale melkprijs uit op €32,07 per 100 kilo. Inclusief premies voor vlog, duurzaamheid en weidegang kan de uitbetalingsprijs van DOC Kaas oplopen tot €35,42. Onderliggend noteert de vet- en eiwitprijs €4,136 per kilo.

Gemiddeld komt de kale melkprijs over 2020 uit op €32,07 per 100 kilo, tegenover gemiddeld €32,47 vorig jaar. Dit negatieve verschil is gerelateerd aan de coronacrisis die de zuivelmarkt in zijn greep heeft. Op zichzelf geen onoverkomelijk verschil, maar daarbij moet wel on het achterhoofd gehouden worden dat ook 2019 geen topjaar was qua melkprijzen.

Melkprijsvergelijker 
Met de stabiele prijs voor december ziet het er naar uit dat DOC Kaas in de melkprijsvergelijker van Boerenbusiness op de laatste plaats het jaar afsluit. Die positie in de ranglijst heeft de kaasmaker al een tijdje. Hoewel een behoorlijk aantal verwerkers de uitbetalingsprijs voor november en december nog kenbaar moeten maken, liggen verlagingen niet op de loer. Eerder deze week verhoogde FrieslandCampina nog de garantieprijs voor december met het idee dat de referentiebedrijven de uitbetalingsprijzen nipt zouden verhogen.

Kijkend naar de zuivelmarkt dan sluit de stabiele prijs bij DOC Kaas daar min of meer bij aan. De boter- en melkpoederprijzen bewegen de afgelopen tijd overwegend stabiel. De kaasprijzen stonden aan het begin van de tweede coronagolf onder druk, maar lijken ondertussen een bodem te hebben gevonden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden