Shutterstock

Achtergrond Melk

Hoe vergaat het de zuivelsector in Oceanië?

28 Oktober 2020 - Chanti Oussoren

Australië en Nieuw-Zeeland, de 2 grootste melkproducerende landen in Oceanië, produceren ondanks de coronacrisis meer melk. De zuivelexport behaalt ook fors hogere volumes dan vorig jaar en de melkprijzen doen het goed. Ziet de toekomst er even rooskleurig uit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Oceanië zit in de zomerperiode, in tegenstelling tot Nederland waar recentelijk de wintertijd is ingegaan. Seizoensmatig gezien verlopen de melkaanvoeren dan ook in tegengestelde richting. Waar de Nederlandse melkaanvoer op een dieptepunt zit, zijn de melkaanvoeren in Nieuw-Zeeland en Australië juist bezig met de piekproductie in de huidige maand oktober. 

Ondanks de mondiale coronacrisis lijkt de stemming op de zuivelmarkt niet negatief. De melkaanvoer van beide landen groeit gestaag. Daarmee zetten de landen down under de lijn voort, want ook in de maand augustus wisten de melkaanvoeren het niveau van vorig jaar te overtreffen.

Zuivelexport
Niet alleen de melkproductie stijgt, ook de zuivelexport komt over de maand augustus fors hoger uit dan vorig jaar. Uit de cijfers van Dairy Australia blijkt dat er in totaal maar liefst 13,9% meer zuivelproducten geëxporteerd. De grootste procentuele toename zit hem in de export van boter, die steeg met maar liefst 61,1% tot 2,521 ton. Ook het magere melkpoeder en het weipoeder worden meer uitgevoerd dan vorig jaar en liggen circa 27,4% en 20,6% hoger. Niet alle producten afzonderlijk worden in grote volumes geëxporteerd. Cheddar en het volle melkpoeder vertonen een daling van 13,2% en 13,9%.

GDT positief
De gemiddelde prijs op de Global Dairy Trade (GDT) in Nieuw-Zeeland is in de afgelopen 3 veilingen gestegen in waarde. Op de laatste veiling was de stijging wat bescheidener dan in de voorgaande edities maar, de melkveehouders zijn positief over de ontwikkelingen.

Zuivelverwerker Fonterra maakte namelijk bekend de verwachting van de zogeheten Farmgate melkprijs met ruim 6% te verhogen tot $6,80 (NZ-dollar) per kilo milk solids. Ook BNZ en Westpac volgen het initiatief van Fonterra en verhogen de verwachte melkprijs voor het seizoen tot $6,80 en $7 per kilo milk solids

Chinese vraag groeit
Deze verhoging zijn gebaseerd op een toenemende vraag vanuit China naar zuivelproducten, vooral het volle melkpoeder is in trek, zo vertellen bedrijfseconomen uit de sector. Volgens hen is de Chinese economie na de uitbraak van het coronavirus relatief snel hersteld en ligt het op schema om dit jaar nog een bescheiden groei te laten zien. Eerder werd verwacht dat de coronacrisis veel druk uit ging oefenen op de wereldwijde vraag naar zuivelproducten, maar naar verluidt gaat het China en andere Aziatische landen beter af dan verwacht.

Ondanks de positieve ontwikkelingen is het moeilijk in te schatten of het sentiment op de zuivelmarkt in Oceanië dusdanig rooskleurig blijft. De melkprijs voor het seizoen is goed en deze valt mooi samen met de piek in de voorjaarsproductie. Maar de onzekerheden rondom de coronacrisis nemen niet af en de afzetontwikkelingen op dit front kunnen de situatie ook snel weer doen omslaan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden