Shutterstock

Inside Voer

Maïsaanbod in ban van nattigheid op voermarkt

6 Oktober 2020 - Jorine Cosse

Het natte weer van de afgelopen weken is opnieuw doorgedrongen op de voermarkt. De laatste maïspercelen staan te wachten om geoogst te worden en grasland heeft zijn groei hervonden. Van de Afrikaanse varkenspest is op het moment weinig te merken op de markt, terwijl de coronacrisis wel parten lijkt te spelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In gesprekken met handelaren komt het regenachtige weer meermaals ter sprake. De voermarkt reilt en zeilt rondom het weer, dus dat is niet gek. Vooral het aanbod van maïs ondervindt 'problemen' van de regen. Het grootste deel van de maïs is van het land gehaald, maar op sommige plekken staan nog wat percelen te wachten om geoogst te worden. Het varieert per regio of de regen van invloed is of niet.

Waar de maïs eerder dit seizoen op plekken verdroogde, zorgt de regen nu op sommige percelen voor nieuwe groei. Het aanbod is op dit moment niet slecht te noemen, maar het is mogelijk dat er nog iets meer los komt. De vraag is relatief stabiel op dit moment. De prijs blijft staan op gemiddeld €55 per ton franco boerderij, oftewel tussen de €1,50 en €1,60 per procent droge stof.

Meer regen en corona
Ook het gras profiteert van de regen. Op veel plekken heeft het grasland de groei hervat voor zolang het duurt. Toch brengt de regen geen verandering in het aanbod of de vraag en ook is er geen prijsverandering bij graskuilen op de voermarkt te bespeuren. Het aanbod is nog altijd krap, de vraag blijft stabiel en ook de prijs blijft nog altijd onduidelijk en afhankelijk van de aangeboden partij. Een kuil met een optimaal droge stof gehalte (rond de 35%) kost nog gauw €65 per ton.

Verder is er wat gerommel te horen op de markt van bierbostel. De prijs blijft gelijk op €2,60 per procent droge stof. Handelaren geven aan dat ze het aanbod terug zien lopen, terwijl de vraag nog erg sterk is. Hierdoor loopt de wachttijd voor een vracht bierbostel steeds verder op. Naar verwachting heeft ook de coronacrisis hier nog een vinger in de pap nu de horeca weer restricties opgelegd heeft gekregen van de overheid. Het is geen een jaarlijks terugkerend verschijnsel dat het aanbod rond deze tijd van het jaar terugloopt en dat dus ook de prijs daar uiteindelijk op gaat reageren. Daarbij is het onbekend of het wegvallen van afzet bij de horeca opgevangen wordt door verkopen in de supermarkt.

10 euro erbij
Deze week noteert weidehooi een prijsstijging van €10 naar gemiddeld €190 per ton. De stijging kent geen specifieke oorzaak. De vraag lijkt voorzichtig iets toe te nemen, terwijl het aanbod blijft staan. 

Bij graszaadhooi voert Engels raaigras de boventoon doordat de prijs na een flinke periode van stabiliteit net als weidehooi met €10 omhoog gaat naar €130 per ton. Ook hier is de oogst op veel plekken tegengevallen of verregend, waardoor het aanbod beperkt is.

Bekende stabiliteit
Bij de andere producten heeft de al dan niet bekende stabiliteit de overhand. Stro is wel verkrijgbaar, de prijs blijft staan op €130 per ton franco boerderij voor zowel gerstestro als tarwestro. Ondanks dat de nieuwe oogst tegenvalt geeft het merendeel van de handelaren aan nog altijd over aanbod te beschikken. Wel geven ze toe dat dit naar verwachting steeds minder gaat worden. De vraag is wat tam, dus dat zorgt nog niet voor problemen.

De overige prijzen blijven stabiel, net als het aanbod en de vraag. Ditzelfde geldt voor de voeraardappelen. Vrijwel geen aanbod, een stabiele prijs op €40 per ton en een minimale vraag. Klik hier om op de hoogte te blijven van alle prijzen.

*Alle prijzen zijn per ton op het erf geleverd, behalve bierbostel (per procent droge stof op het erf geleverd)

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden