Shutterstock

Inside Voer

Krijgen corona en AVP grip op de voermarkt?

29 September 2020 - Jorine Cosse

Duitsland is in de ban van de AVP-uitbraak en onze Nederlandse overheid heeft de maatregelen rondom corona weer strakker aangetrokken. Welk effect heeft dit op de voermarkt? Wat doen de prijzen en hoe staat het aanbod er voor?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aanbod bij de verschillende producten is uiteenlopend. Voor stro was het aanbod al beperkt, maar mogelijk nu nog beperkter door de uitbraak van Afrikaanse Varkenspest in (oost) Duitsland. Normaal gesproken wordt ook vanuit dit gebied stro naar Nederland gehaald, maar de meeste (al dan niet alle) handelaren durven het risico niet aan. Daarbij is transport op dit moment moeilijk te regelen. Verder houden lokale boeren hun stro naar verluidt vast als ze ruimte hebben, in de hoop dat ze er over een tijdje nog weer wat extra geld voor kunnen krijgen. Voor nu springt de prijs omhoog van €120 per ton naar €135 per ton (franco boerderij).

Coronamaatregelen
De overheid heeft gisteren (28 september) een verscherping van de coronamaatregelen aangekondigd. Dit heeft uiteraard nog niet direct invloed gehad op de voermarkt, maar die kans zit er wel in. Het aanbod van bierbostel is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid bier dat gebrouwen wordt. Als de vraag naar bier terugloopt, iets wat normaliter rond deze tijd gebeurd, dan heeft dit ook invloed op het aanbod van bierbostel.

Voor nu is dit nog niet het geval. De prijs blijft stabiel op gemiddeld €2,60, met uitschieters van €2,70 naar het noorden en mogelijk prijzen vanaf €2,50 in het zuiden. Het aanbod is voldoende, maar de vraag neemt geleidelijk aan toe. Volgens handelaren is het voor nu afwachten wat de maatregelen gaan brengen. In het begin van de coronacrisis heeft de lockdown zeker een grote verandering teweeg gebracht, aangezien de prijs fors hoger is gebleven dan in het voorgaande jaar door de onzekerheid op de markt.

Stabiliteit
De andere producten blijven zowel in prijs als vraag en aanbod stabiel. Voor snijmaïs betaalt men op de boer geleverd €55 per ton. Het aanbod is gering, de vraag is goed. Ditzelfde geldt voor kuilgras. De prijs blijft hier staan op €65 per ton. Toch is het aanbod hier nog minimaler dan bij snijmaïs. Veehouders houden de producten waarschijnlijk vast totdat ze er zeker van zijn dat ze zelf genoeg hebben.

Voor weidehooi geldt dat vraag een aanbod goed in evenwicht zijn. Er komt nog altijd hooi beschikbaar en de vraag blijft daar stabiel onder. De prijs blijft staan op €180 per ton. Voor graszaadhooi geldt dat er relatief weinig vraag is, maar daar is het aanbod ook naar. Ditzelfde geldt voor voeraardappelen.

Klik hier voor alle actuele prijzen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden