FrieslandCampina

Nieuws FrieslandCampina

RFC biedt PlanetProof-melk aan op vrije markt

17 September 2020 - Wouter Baan - 2 reacties

FrieslandCampina gaat de zogeheten 'PlanetProof-melk' verkopen aan andere zuivelbedrijven. Daarmee moet er meer ruimte komen voor melkveehouders van de zuivelcoöperatie om in aanmerking te komen voor de bonus van €0,02 per kilo op de melkprijs. 

In een verklaring laat FrieslandCampina weten dat PlanetProof-melk rechtstreeks vanaf de boerderij aan andere zuivelbedrijven wordt verkocht. Wie die bedrijven zijn, wil woordvoerder Jan Willem ter Avest niet zeggen. "Er is vanuit de markt interesse getoond om deze melk af te nemen en die mogelijkheid gaan we nu bieden." De deals met andere zuivelbedrijven betreffen commerciële afspraken, dat niet kan vergeleken worden met spothandel.

Deze stap is goed voor de expansie van het keurkmerk

Jan Willem ter Avest

Hoewel deze stap de suggestie wekt dat FrieslandCampina zelf een overschot aan PlanetProof-melk heeft, is dat volgens Ter Avest niet het geval. Door deze stap komt de concurrentie mogelijk ook met PlanetProof-zuivelproducten in het schap van de supermarkt te liggen, waarmee FrieslandCampina zichzelf in de vingers zou snijden. Ter Avest reageert hier luchtig op. "Wij concurreren niet op duurzaamheid, maar op smaak en productbeleving. Deze stap draagt bij aan de verdere expansie van het keurmerk. Dat is goed voor de zuivelsector en dus ook voor ons.''

Ruimte voor meer leden
FrieslandCampina telt nu circa 600 PlanetProof-producenten. Het doel is om dit aantal op te schalen door de melk, oneerbiedig gezegd, in de uitverkoop te doen en bij derden aan te bieden. Om hoeveel extra melkveehouders het gaat die straks kunnen instromen, wil de woordvoerder niet zeggen. "Als we aantallen noemen, gaat dat een eigen leven leiden en dat willen we niet."

Om in aanmerking te komen voor PlanetProof is onder meer de ligging van een melkveebedrijf bepalend, want die moet matchen met de ophaalroute. Ter Avest geeft aan dat er op de huidige routes nog voldoende animo is om deel te nemen, dus daaraan wordt niet getornd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Fortissimo 17 September 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10889226/rfc-biedt-planetproof-melk-aan-op-vrije-markt]RFC biedt PlanetProof-melk aan op vrije markt [/url]
Dan kan de prijs voor alle PP-melk nu in duikvlucht. Je kunt het niet verkopen aan de afnemers van het eerste uur dat derden de melk voor minder krijgen. Dit kon wel eens t einde van het PP-sprookje inluiden.
Abonnee
Fortissimo 17 September 2020
Dan kan de prijs voor alle PP-melk nu in duikvlucht. Je kunt het niet verkopen aan de afnemers van het eerste uur dat derden de melk voor minder krijgen. Dit kon wel eens t einde van het PP-sprookje inluiden.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Achtergrond melk

FrieslandCampina doet boete, CEO belooft herstel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden