Agrifoto

Inside Voer

Zoektocht naar gras op de ruwvoermarkt

27 Mei 2020 - Jorine Cosse

De regen van afgelopen weekend heeft lang niet elke plaats in Nederland bereikt, dit is ook op de voermarkt te merken. De handelaren melden lichte onrust onder veehouders. Wat voor effect heeft dit op de prijzen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat het droog is, is wel duidelijk. Hier en daar profiteren delen van het land van een beschaafd regenbuitje, maar het is niet voldoende. Het gras groeit gestaag, er is dan ook wel angst dat de grasopbrengst dit jaar flink tegen gaat vallen. Handelaren melden deze week dat de vraag naar gras toeneemt. Het probleem is echter dat het bijna niet te krijgen is, op wat natte najaarskuilen na.

Door het minimale aanbod heerst er onduidelijkheid rondom de prijs, net als vorige week. Sommige handelaren kunnen amper gras vinden en durven de prijs niet goed in te schatten. De prijs is zeer kwaliteitsafhankelijk en verschilt ook zeker per gebied. Andere handelaren geven aan dat veehouders onderling het gras verhandelen of het uit voorzorg zelf houden. De prijzen die wel genoemd worden variëren enorm, van €60 tot ruim €100 per ton (franco boerderij). De stijgende lijn is dus duidelijk, maar een eenduidige prijs is nog niet tot stand gekomen. Daarom komt de gemiddelde prijs deze maand uit op €70. Hiermee bereikt de prijs een recordhoogte sinds het bijhouden vanaf 2017.

Droogte zorgt voor weinig aanbod
Hoewel de prijzen van maïs en hooi niet eenduidig stijgen, ontstaat er wel al rumoer rondom de producten. Net als gras is ook maïs slecht te vinden, zeker de goede maïskuilen met de gewenste percentages houden veehouders in eigen silo. Dit zorgt nog niet rechtstreeks voor een prijsstijging, de prijs blijft daarom deze week staan op €70 per ton. Met deze prijs ontstaat er overigens wel flink meer stabiliteit dan vorig jaar het geval was.

De vraag naar onder andere weidehooi trekt aan. Dit is nog niet zozeer in de prijs terug te zien, maar als deze situatie doorzet is daar wel kans op. Voor nu blijft de prijs stabiel op €180 per ton. Veehouders verbruiken nu meer hooi dan dat ze normaal zouden doen voor onder andere jongvee, omdat het gras op de weilanden niet voldoende groeit.

Ook de voeraardappelmarkt ‘profiteert’ van de droogte. Het aanbod aardappelen is enorm groot, maar de vraag vult hier eigenlijk goed op aan. De meeste handelaren benoemen dan ook dat de prijs enigszins fatsoenlijk blijft op €30 per ton, omdat de vraag en het aanbod in evenwicht zijn. Ze zijn bang dat de aardappeltelers bij fors minder vraag haast geld toe hadden moeten geven om de aardappelen af te zetten.

Bierbostel en stro
Rondom de stro- en bierbostelprijs is eigenlijk nog weinig te melden. De vraag naar stro neemt inmiddels toe, dat heeft zich 2 weken geleden geuit in een verhoging van €10 per ton naar €110 per ton. Deze week heeft de toenemende vraag, net als vorige week, niet rechtstreeks geleid tot een prijsverhoging. De prijs blijft stabiel voor zowel gerste- als tarwestro.

En dan de bierbostelprijs; die blijft ook deze week stabiel aanhouden tussen de €2,70 en €2,85 per % droge stof. Vraag en aanbod zijn in evenwicht, wat voor deze stabiliteit zorgt. Waar de hoge prijs dit jaar aanhoudt, mede door de coronacrisis, zonk de prijs vorig jaar juist hard naar de bodem. Handelaren vragen zich wel af wat er gaat gebeuren als de horeca weer haar deuren (deels) kan openen, maar een directe prijsverandering lijkt niet aanwezig. Het is maar de vraag of de consument inderdaad direct de terrassen opzoekt en de bierconsumptie opdrijft.

De overige ruwvoerproducten blijven ook allemaal stabiel in prijs. Klik hier voor de huidige prijzen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden