Shutterstock

Inside Voer

Voermarkt: Stabiele prijzen, maar droogte in aantocht

19 Mei 2020 - Jorine Cosse

Inmiddels zijn de prijzen op de voermarkt al weken achtereen stabiel. Gaat de angst voor de aanhoudende droogte daar verandering in brengen? De handelaren geven ook deze week hun input.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De coronacrisis had op verschillende niveaus voor problemen kunnen zorgen. Zo was er sprake van een mogelijk terugval in het aanbod van stro, maar deze kwam niet. Ook de bierbostelprijs en het aanbod voeraardappelen leek even in zwaar weer terecht te komen, maar ook dat gebeurde niet. Hoe dat kan? Waarschijnlijk een kwestie van timing.

Stroprijs en aanbod
De stroprijs blijft ook deze week stabiel op €100 per ton (franco boerderij). Een aantal weken terug leek hier nog verandering in te komen door de coronacrisis. Men sprak van problemen met vervoer en aan de grens in Frankrijk, maar dit was niet terug te zien op de Nederlandse markt. Daarbij kwam er ook meer stro vanuit Duitsland de grens over. Van een krapte is dus geen sprake geweest.

Dit kan overigens nog wel veranderen in de aankomende maanden. Door de droogte groeit de tarwe geen lengte, terwijl er wel al aarvorming bezig is. Dit betekent dus erg kort stro, wat hoogstwaarschijnlijk invloed gaat hebben op het aanbod. Toch hebben de afgelopen maanden al duidelijk laten zien dat de best onderbouwde geruchten nog niet persé werkelijkheid worden.

Gras, aardappelen en droogte
Over goede timing gesproken, dat lijkt een ‘gunstige’ uitwerking te hebben op de combinatie gras, droogte en voeraardappelen. Op veel plekken in het land is de eerste snede inmiddels ingekuild, maar door de droogte is de opbrengst lang niet overal optimaal. Sommige (melk)veehouders kiezen er daarom voor om voeraardappelen mee te kuilen of los te storten ter aanvulling op het rantsoen. Als de eerste snede zich eerder gemeld had, dan was dit waarschijnlijk niet mogelijk geweest doordat het aanbod aardappelen 2 week geleden minimaal was vanwege de onduidelijkheid rondom de inmiddels ingevoerde regeling.

De prijzen van de producten blijven dan ook stabiel. De handelaren melden dat zij eigenlijk weinig vat kunnen krijgen op de eerste snede gras. Er wordt veelal tussen melkveehouders onderling verkocht, vaak voor een zeer hoge prijs. Het gras waar de handelaren wel aan kunnen komen gaat weg voor gemiddeld €60 per ton, onveranderd ten opzichte van voorgaande weken. Hierin gaat het overigens niet over goede kwaliteit eerste snede, maar voornamelijk over (mogelijk) nattere najaarskuilen.

Ook de prijs van voeraardappelen blijft stabiel. Deze noteert €30 per ton, ongewassen bij de boer op het erf geleverd. Het aanbod aardappelen is nog altijd ruim voldoende en de vraag sluit daar goed op aan.

Maïs en bierbostel
Hoewel ook deze beide prijzen gelijk blijven, is er nog steeds kans dat de prijs de komende weken gaat veranderen. Handelaren geven aan dat melkveehouders zich toch wel druk beginnen te maken over hun maïsopbrengst als de droogte stand blijft houden. Een paar flinke plenzen water zijn de aankomende weken meer dan welkom en zorgt waarschijnlijk voor geruststelling. Voor nu blijft de prijs staan op €70 per ton.

De bierbostelprijs is momenteel nog deels onder invloed van de coronacrisis, aangezien de horeca nog steeds gesloten is. De prijs blijft staan op gemiddeld €2,75, waarin €2,70 geldt voor het zuiden en €2,85 voor het noorden. Zoals het nu lijkt gaat de horeca weer deels open op 1 juni, maar het is afwachten of dit effect gaat hebben op de prijs. Gezien de droogte voeren melkveehouders meer bij, waardoor de vraag naar bierbostel wel goed is.

De overige ruwvoerproducten blijven ook allemaal stabiel in prijs. Klik hier voor de huidige prijzen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden