Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

'Melkveehouders lopen miljoenen aan omzet mis'

19 Mei 2020 - Jorine Cosse

Volgens een onderzoek van Agractie Nederland zorgen de coronamaatregelen voor een forse omzetderving in de Nederlandse melkveesector. Naar eigen zeggen is deze derving inmiddels opgelopen tot meer dan €64 miljoen.

Agractie komt, aan de hand van de melkprijzen uit Boerenbusiness trendrapporten, met een berekening waarin zij aangeven dat de Nederlandse melkveehouderij inmiddels al meer dan €64 miljoen euro aan omzet is misgelopen door de coronamaatregelen. De berekening is op basis van een vergelijking met de prijzen van vorig jaar.

Volgens de berekening van de belangenbehartiger komt de inkomstenderving in april uit op €18 miljoen en loopt dit in mei met nog eens met €42 miljoen verder op. Per individueel bedrijf komt dat gemiddeld uit op €2675 voor de 2 maanden, aldus Agractie.

Schadevergoeding
In de berekening houdt Agractie rekening met een kostprijs van €40 per 100 kilo melk en een melkprijs van €33 per 100 kilo melk en dalende. Voor veel melkveehouders kan deze crisis de nekslag betekenen aangezien ze al jaren tegen kostprijs produceren. Daarom pleit de belangenbehartiger voor een compensatie voor de melkveehouders. 

De organisatie geeft aan de resultaten van het onderzoek met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV) te delen met dringend verzoek tot compensatie. Daarbij vindt Agractie ook dat de Nederlandse retail maatschappelijk verantwoorde keuzes te maken in de prijs van Nederlandse zuivel. Hierbij stellen ze onze oosterburen als voorbeeld. Aldi Duitsland zette namelijk substantiële stappen om een reële prijs te genereren voor melkveehouders door de prijs van (consumptie)melk met 10% te verhogen.

Verwachting
Naast de huidige problemen kijkt Agractie ook naar de voortzetting in de aankomende maanden. De melkprijs gaat naar verwachting verder dalen en ook de prijs voor nuchtere kalveren en slachtkoeien is sterk gedaald. De maatregelen betreffende uitstel van rente en aflossing van leningen en vervroegde uitbetalingsrechten zorgt volgens de organisatie enkel voor het verschuiven van het probleem.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden