Shutterstock

Inside Liquiditeitsmonitor

Liquiditeit melkveehouderij in eerste kwartaal positief

24 April 2020 - Jorine Cosse

Hoewel de coronacrisis op het moment diep doordringt in de zuivelmarkt, is dit nog niet terug te zien in de liquiditeit van melkveebedrijven. Dat laat de liquiditeitsmonitor van de ABN Amro, in samenwerking met de WUR, zien. De liquiditeit heeft zich in het eerste kwartaal van 2020 namelijk verbeterd met gemiddeld €14.500, wat neerkomt op zo’n €140 per koe.

De uitkomst van de monitor geeft hiermee deels een vertekend beeld. De prijsbeweging van in de zuivelmarkt komt namelijk vertraagd tot uiting in boerderijprijzen. De extra kosten en verminderde opbrengst waardoor boeren nu in een moeilijke positie terecht komen, is hier nog niet in meegenomen.

Toename
De toename in liquiditeit wordt grotendeels veroorzaakt door ongeveer €90 euro per koe aan extra melkopbrengsten in januari. De extra opbrengst werd gevormd door premiebetalingen voor duurzaamheid en weidegang, waarvan de opbrengst jaarlijks toeneemt. Daarnaast nam het melkvolume en de melkprijs in de eerste 3 maanden van 2020 met respectievelijk 4% en 1% toe ten opzichte van dezelfde maanden in 2019.

Vooruitzichten minder rooskleurig
Inmiddels staan de zuivelprijzen onder druk. De prijzen voor volle melkpoeder, magere melkpoeder en boter zijn respectievelijk met 10, 22 en 25% gedaald. Ook worden de melkprijzen aan alle kanten bijgesneden, in maart daalde de melkprijs af boerderij met gemiddeld €0,30 per kilo en daar stopt de daling nog niet. De melkprijs voor de komende maanden zakt nog verder.

Ook zijn er logistieke problemen en is de olieprijs flink gedaald. Aan de productie ligt het niet, deze is met 4% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. De afzet is wel een probleem. Desondanks heeft de Nederlandse zuivelindustrie tot op heden de melkafname en verwerking zonder grote problemen kunnen garanderen.

Hoewel sommige melkveehouders gebruik maken van de opschortregeling die banken aanbieden, verwacht ABN Amro toch dat de liquiditeit op melkveebedrijven in de aankomende maanden terug gaat lopen. Boeren kunnen de daling van de melkprijs waarschijnlijk wel opvangen met de regeling, aangezien aflossing en rente toch zo’n €0,08 tot €0,09 op de melkprijs van de kostprijs per kilo melk opeisen. Helaas zijn de negatieve effecten op de markt waarschijnlijk te sterk om tegen op te kunnen boksen.

Afzet van kalfsvlees
Niet alleen de afzet van melk en de zuivelprijzen vormen een probleem. Ook de afzet van kalveren die spaak loopt en de toenemende kosten voor mest- en voorjaarswerkzaamheden brengen de nodige negatieve effecten met zich mee. Door vraaguitval worden er minder kalveren opgekocht, wat de prijs heeft doen kelderen.

Vervolgens kloppen de duurste maanden op het moment weer aan, loonwerkers moeten betaald worden en de mest moet het land op. Melkveehouders hebben geluk dat het gras groeit, wat de kosten voor aanvullend voer reduceert. Maar met de aanhoudende droogte is het maar de vraag hoe lang dit nog voor ‘verlichting’ zorgt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden