Shutterstock

Inside Voer

Rumoer rondom stroprijs ebt weg, bierbostel stijgt

31 Maart 2020 - Jorine Cosse

De coronacrisis lijkt zijn uitwerking te gaan hebben op de voermarkt. De prijs van bierbostel zit ook deze week weer in de lift. Daarbij zijn aardappelproducten slecht verkrijgbaar, terwijl de prijs van voeraardappelen juist zakt. Het rumoer rondom de stroprijs lijkt overigens wat te temperen, zo melden de handelaren deze week.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Net als vorige week is de bierbostelprijs met €0,10 gestegen tot gemiddeld €2,70 per % droge stof. In het noorden betalen de veehouders met €2,85 nog altijd wat meer dan in het zuiden €2,70. Oorzaak van de prijsstijging ligt deels nog altijd bij het stilliggen van de brouwerijen, doordat de horeca gesloten is.

Anderzijds lijkt de eiwitmarkt zelf ook nog wat zoekende. Zo is de prijs van soja ook gestegen, wat mogelijk ook effect heeft op andere eiwitproductprijzen. Er is meer vraag dan aanbod op het moment.

Aardappelen
De aardappelvoermarkt loopt naar verluidt wat uiteen. Zo neemt het aanbod aardappelproducten af, wat de prijs opdrijft. Ook hier ligt het platliggen van de horeca ten grondslag. Aardappelfabrieken produceren niet optimaal nu de afzet is afgenomen. Hierdoor komen er minder aardappelproducten als stoomschillen beschikbaar.

De prijs van voeraardappelen neemt daarentegen af. Er is voldoende aanbod, terwijl de vraag wat terug lijkt te lopen. De aardappelen worden tussen de €30 en €40 per ton (franco boerderij) verkocht. Gemiddeld ligt de prijs dan op €35. Met deze prijs komt de voeraardappelprijs weer terug van een recordhoogte in de afgelopen 2 jaar.

Stro, mais en kuil nog steeds stabiel
Dat de stroprijs op zou gaan lopen door problemen in Frankrijk lijkt steeds meer een hoax te worden. Volgens sommige handelaren is het een kwestie van elkaar gek lopen te maken. Het vervoer blijkt nog wel eens problemen op te leveren, maar ook lang niet overal. Het gaat dan voornamelijk om platte wagens en het vinden van chauffeurs. Dat drijft de prijs van het vervoer op. Nu neemt de vraag naar stro echter wat af door het droge weer en het weiden van koeien. De prijs blijft daarom stabiel op €100.

Mais en kuil zijn inmiddels al weken stabiel. Voor deze producten geldt nog altijd dat de prijs kwaliteitsafhankelijk is. Mais met een goed zetmeel- en VEM gehalte is veel vraag naar, maar wordt weinig aangeboden. Lokaal kan dat de prijs opdrijven tussen de €75 en €80, voornamelijk in het noord-westen van het land. De meeste handelaren leveren de mais echter voor zo’n €70 per ton (franco boerderij).

Hetzelfde verhaal geldt nog voor kuilgras. De meeste kuilen die aangeboden worden zijn herfst-kuilen. Deze zijn nog altijd niet echt gewild, maar de betere voorjaarskuilen worden door de veehouders zelf gevoerd. Daarom blijft de prijs stabiel op €60. Er gaan nu wel weer geruchten dat de vraag wat aan gaat trekken, aangezien veehouders hier en daar tekorten hebben.

Grassen en hooi
Ook de prijs van de grassen en het weidehooi blijven allemaal stabiel. De vraag lijkt wel iets toe te nemen, maar dat is te mager om een reactie te krijgen. Weidehooi noteert deze week weer op €180 per ton (franco boerderij) en de grassen Engels raai, riet- en roodzwenk en veldbeemd respectievelijk op €120, €130, €150 en €135.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden