Inside Melk

Voorzitter Arla: 'Impact corona nog niet te zeggen'

25 Maart 2020 - Wouter Baan

Het is nog te vroeg om de gevolgen van de coronacrisis in te schatten. Dit zegt de Brit Arthur Fearnall, coöperatie-voorzitter van Arla als toelichting op de melkprijs voor april.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"De gehele wereldeconomie wordt momenteel overschaduwd door de gevolgen van coronapandemie, inclusief de zuivelsector", aldus Fearnall die zelf melkveehouder is. Hij signaleert dat de zuivelmarkt over de volle breedte in beroering is, zowel de vraag als de prijzen fluctueren. Het is volgens hem daarom nog lastig om in te schatten wat de gevolgen op de langere termijn voor de melkprijs gaat zijn.

Melkprijs gelijk
Ondanks de lagere prijzen voor melkpoeders, kaas en boter houdt Arla de melkprijs voor april onveranderd. In Nederland resulteert dit in een kale melkprijs van €33,27 per 100 kilo. Dit is berekend op basis van een jaarlevernatie van 1 miljoen kilo, bij 4,41% vet en 3,47% eiwit.

Inclusief bonussen en premies voor weidegang en kwaliteit kan de melkprijs voor de krap 100 Nederlandse leden-melkveehouders oplopen tot maximaal €35,77 per 100 kilo. Daarmee staat de Scandinavische zuivelcoöperatie onderaan in de melkprijsvergelijker van Boerenbusiness.

De melkprijs van Arla telt relatief zwaar mee in de garantieprijs van FrieslandCampina die maandag 30 maart kenbaar wordt gemaakt; de stabiele mutatie maakt het op papier waarschijnlijker dat ook FrieslandCampina de uitbetalingsprijs komende maand onveranderd houdt. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden