EQRoy / Shutterstock.com

Nieuws Jaarcijfers 2019

Fonterra betaalt geen dividend om corona

18 Maart 2020 - Wouter Baan

Hoewel de resultaten van Fonterra duidelijk zijn verbeterd, keert de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie halverwege het gebroken boekjaar geen interim-dividend uit aan haar leden-melkveehouders. De onzekerheid omtrent het coronavirus is te groot, zo acht de directie.

De eerste helft van het gebroken boekjaar (juli tot en met januari) is uitstekend verlopen voor Fonterra met een nettowinst van $293 miljoen*. Daarmee lijkt de zuivelcoöperatie het lek weer boven te hebben, aangezien de resultaten in het afgelopen boekjaar nog met donkerrode cijfers moesten worden opgeschreven. 

Ondanks de verbeterslag, die naar eigen zeggen te danken is aan de nieuwe koers die wordt gevaren, is besloten om geen interim-dividend (voorschot op het uiteindelijke dividend) uit te keren aan de leden-melkveehouders. Dit is vanwege de onzekere omstandigheden, waar Fonterra geen grip op heeft. Naast de coronaperikelen heeft Fonterra tegenwind op de afzetmarkten in Hongkong (net als FrieslandCampina) en Chili. Ook de droogte in Nieuw-Zeeland leidt mogelijk tot hogere kosten.

Melkprijsprognose blijft staan
De melkprijsprognose voor het boekjaar dat in juni eindigt, blijft gehandhaafd tussen $7 en $7,60 per per kilo milk solids (circa 11,5 liter melk). Dit is de hoogste prijs sinds 2013 en tevens de vierde hoogste ooit. De dalende zuivelprijzen tasten de melkprijs vooralsnog dus niet aan.

Ondanks dat er halverwege het boekjaar geen dividend wordt uitgekeerd, blijft de verwachte winstkering staan tussen de 15 en 25 dollarcent per aandeel. Wanneer de zuivelmarkt in de komende maanden rap verslechterd, is het overigens niet onwaarschijnlijk dat de melkprijs en het dividend naar beneden toe worden bijgesteld.

De genoemde bedragen zijn in Nieuw-Zeelandse dollars (1$ =€0,54)

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden