Shutterstock

Business Zuivel

GDT: melkpoedermarkt piept en kraakt

17 Maart 2020 - Wouter Baan

De Global Dairy Trade die vandaag (17 maart) heeft plaatsgevonden, biedt vooralsnog weinig zicht op stabiliserende melkpoederprijzen. Beter nieuws is er voor kaas. 

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De magere melkpoeder-notering op de Fonterra-veiling in Nieuw-Zeeland leverde maar liefst 8,3% in tot $2.527 per ton. Dit is het laagste niveau sinds september. De koerswinst die vorig jaar in het vierde kwartaal werd gerealiseerd, is de afgelopen 3 veilingen volledig teniet gedaan.

Ook in Europa is het raak, zo blijkt uit de noteringen van de afgelopen weken. Het termijncontract op de EEX in Hamburg is ondertussen onder de grens van €2.000 per ton gezakt. Dit lijkt de richting te zijn waar de fysieke noteringen naartoe bewegen. Al met al een flinke tegenvaller voor de magere melkpoedermarkt die tot voorkort nog in uitstekende vorm verkeerde. 

Volle melkpoeder 
Ook de GDT-notering voor volle melkpoeder, voor Nieuw-Zeeland de grootste zuivelexportcommodity, kleurt rood en daalt met 4,2% tot $2.797 per ton. Dit is het laagste niveau in zelfs ruim een jaar tijd. De prijsdruk op de melkpoedermarkt komt vooral doordat de verwachting is dat China dit jaar fors minder product gaat importeren. En juist Chinezen trokken de melkpoedermarkt in het afgelopen jaar uit het slop. De Rabobank raamt dat de Chinese zuivelimport in 2020 zo’n 20% lager uitpakt, als gevolg van het coronavirus. 

Beter nieuws is er voor cheddar en boter. De GDT-notering voor cheddar steeg vandaag met 2,6% tot $4.398 per ton. Dit is een aanknopingspunt voor de kwakkelende kaasprijzen in Europa, gezien die doorgaans correleren met de mondiale cheddarprijzen. De boterprijs op de veiling bleef nagenoeg op zijn plek, op $4.144 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden