Photoagriculture / Shutterstock.com

Inside Voer

Corona kan stro- en bierbostelprijs opdrijven

17 Maart 2020 - Jorine Cosse - 2 reacties

De voerprijzen zijn op het moment stabiel, maar de handelaren houden de situatie nauwlettend in de gaten. Er gaan geruchten dat Frankrijk en misschien België de grenzen volledig gaan sluiten. Als dit gebeurt dan heeft dat gevolgen voor de prijzen van onder andere stro en bierbostel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na weken van rust op de voermarkt lijkt er toch wat reuring te komen. Over het algemeen wordt de opschudding niet veroorzaakt door oogstperiodes. Dit keer is het, hoe kan het ook anders, te wijten aan de coronauitbraken. Dit kan de prijs gaan beïnvloeden van producten die deels uit het buitenland gehaald worden zoals stro. Bij producten zoals snijmaïs en kuil zien de handelaren de stabiele situatie niet direct veranderen.

Buitenlandse invloeden
In Nederland wordt er veel gebruik gemaakt van stro uit andere Europese landen, zoals Duitsland en Frankrijk. De prijzen zijn deze week nog stabiel, maar dat kan elk moment veranderen, zo stellen de handelaren. Stro noteert rond de €100 per ton (franco boerderij). Als Frankrijk inderdaad de grenzen gaat sluiten, is een prijsreactie zeker niet uit te sluiten. Daarbij wordt ook het gebrek aan vrachtwagens voor een redelijk tarief vaker genoemd.

Nu is het wel zo dat de stroprijzen op het moment historisch gezien vrij laag zijn. Een prijsstijging zou de stroprijs uit het dal trekken waar het momenteel in verkeert. Handelaren meldden de afgelopen weken nog dat de stroprijzen behoorlijk onder druk stonden, maar daar is nu in elk geval geen sprake meer van. 

Ook een deel van het bierbostelaanbod komt uit omliggende landen als België en Frankrijk. Tot nu blijven de prijzen (per % droge stof) gelijk op €2,50 in het zuiden en €2,65 in het noorden. Op sommige plekken blijft een prijs van €2,40 gehandhaafd. Ook hier heeft corona mogelijk een vinger in de pap. Nu alle horecagelegenheden gesloten zijn is er minder afzetmarkt voor de brouwerij. Als de productie daar afneemt, heeft dit uiteraard ook gevolgen voor het bierbostelaanbod. 

Meer voeraardappelen
Het gerucht gaat dat de prijzen van voeraardappelen in de komende weken wat gaat dalen. Momenteel noteren ze op €50 per ton, zo zeggen handelaren. In het veld worden ook aanzienlijk lagere prijzen gehoord. Een prijsdaling zou niet onlogisch zijn, aangezien de aardappelprijs momenteel zwaar onder druk staat. 

Stabiele prijzen
Verder blijven de prijzen van maïs, kuilgras en weidehooi gelijk op respectievelijk €70, €60 en €170 per ton. Bij alle producten worden hier en daar prijsverschillen van zo’n €5 per ton genoemd. De prijzen zijn daarbij net als vorige weken gericht op product van goede kwaliteit. Zolang het aanbod niet toeneemt, zien de handelaren niet snel iets veranderen in deze situatie. 

Ook de prijzen van de grassen blijven deze week overeind. Engels raaigras, roodzwenk, rietzwenk en veldbeemd noteren respectievelijk €120, €150, €130 en €135 per ton. De kans dat corona hier stennis gaat schoppen lijkt relatief klein, omdat de vraag naar deze grassen niet groot is. Het is wel zo dat bijvoorbeeld rietzwenk deels uit het buitenland komt. Het is dus niet uitgesloten dat de prijzen gaan reageren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden