Shutterstock

Achtergrond Corona

'Melkverwerking en voerafzet moet doorgaan'

16 Maart 2020 - Redactie Boerenbusiness

Nederland zit op slot door de overheidsmaatregelen om het corona-virus in te dammen. Hoe gaan bedrijven in de agribusiness hiermee om? FrieslandCampina en ForFarmers verklaren elk hun aanpak.

Volgens woordvoerder Jan Willem ter Avest is er bij FrieslandCampina alles op gericht om de melkverwerking door te laten gaan. Wel worden er aangepaste protocollen gehanteerd. Daar waar kan, wordt thuis gewerkt. Het hoofkantoor in Amersfoort is dan ook zo goed als uitgestorven. "Normaal gesproken werken hier een paar duizend mensen, vandaag zijn we met z’n dertigen. In de fabrieken proberen medewerkers elkaar zoveel mogelijk te vermijden. En het contact tussen de leden-melkveehouders en chauffeurs op het boerenerf wordt ontraden", zo laat Ter Avest weten.

Hoewel de melkverwerking door kan gaan, wordt de afzet wel geraakt. "Vooral het foodservice-kanaal ervaart de negatieve gevolgen, nu de horeca in veel (Europese) landen de komende weken dicht is." Ter Avest kan nog geen concrete gevolgen van de vraaguitval inschatten. De extra vraag naar zuivelproducten door hamsterende consumenten kan FrieslandCampina in principe aan. "Wel zagen we afgelopen weekend logistieke problemen bij supermarkten ontstaan die geconfronteerd werden met een piekvraag."

Wat betreft de afzet naar China is Ter Avest hoopvol gestemd. "Dat begint voorzichtig weer op gang te komen, al zijn de exportcontainers nog altijd beperkt beschikbaar. We kijken daarom naar alternatieve afzetmogelijkheden, zoals vervoer per trein." Verder is FrieslandCampina bezig met het opstellen van scenario’s die erop gericht zijn om de melkverwerking, onder alle omstandigheden, door te laten doorgaan.

ForFarmers: "Even wennen"
"Binnen ForFarmers hebben we de nodige maatregelen getroffen die gericht zijn op het voorkomen van de verspreiding", zo laat woordvoerder Caroline Vogelzang weten. "We streven ernaar om op het normale niveau te kunnen blijven draaien." Volgens Vogelzang worden teams in compartimenten opgesplitst, om te voorkomen dat er grote groepen mensen tegelijk aan het werk zijn. "Het is even aanpassen, maar we ondervinden er tot nu toe nog weinig problemen van."

Vanuit de voerafnemers is er weinig terughoudendheid, vertelt Vogelzang. "De dieren hebben uiteraard voer nodig." Met de maatregelen proberen we de continuïteit van de processen binnen ForFarmers te waarborgen, ook naar de klant toe. "Wel is het mogelijk dat alles wat we nu zeggen, morgen weer anders is."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Agribusiness

Nederlandse agroreuzen in woelig vaarwater

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Benoeming

ForFarmers vindt nieuwe CFO bij FrieslandCampina

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden