Cat Box / Shutterstock.com

Nieuws Jaarcijfers 2019

FrieslandCampina wijzigt omzetprognose door corona

27 Februari 2020 - Eric de Lijster

FrieslandCampina merkt de gevolgen van het verspreiden van het coronavirus in de bedrijfsvoering. Zo speelt het gebrek aan containers het zuivelconcern parten. FrieslandCampina stelt de omzetverwachting voor dit jaar naar beneden bij.

Dit zei topman Hein Schumacher donderdag (27 februari) bij de presentatie van de jaarcijfers in Amersfoort. Hij gaf aan dat FrieslandCampina verwacht dat de zogeheten strategische omzet (dit is de omzet van onder meer de merkproducten, dus exclusief de weinig renderende basiszuivel) dit jaar met 2 tot 4% groeit. "Deze indicatie lag tot 2 weken terug hoger, maar door corona hebben we deze met 1 procentpunt in de range teruggeschroefd", aldus Schumacher.

Hij gaat er nog wel vanuit dat de beoogde margeverbetering van het zuivelconcern met 50 basispunten (0,5%), ondanks het coronavirus, wel wordt gehaald. "Het gaat ontzettend hard", vertelt Schumacher. Hij geeft aan dat in China de consumptie van baby- en kindervoeding doorloopt, al is het lastig om logistiek de voorraad op de juiste plaats te krijgen.

Digitale bestellingen
FrieslandCampina merkt dat veel van de Friso-babyvoeding nu bijvoorbeeld via digitale platformen als Alibaba wordt besteld. "We hebben digitaal gelukkig ook een goede positie. De afgelopen 2 tot 3 weken zijn de online verkopen met tientallen procenten gestegen." In samenwerking met de Chinese overheden is het ook gelukt om containers met Friso-producten zelfs in de zwaarst getroffen regio Hubei te krijgen, schetst Schumacher.

Schumacher verwacht dat het effect van het coronavirus in China niet lang aanhoud, waardoor FrieslandCampina kan doorgroeien op deze markt. Dat is anders dan de situatie in Hongkong, waar door de politieke spanningen de grens met China is afgesloten en het toeristenverkeer vrijwel is lamgelegd. "Daar ben ik meer pessimistisch over."

Koelcontainers op Chinese kades
De beschikbaarheid van koelcontainers zit FrieslandCampina in deze periode echter het meest dwars. Veel containers staan vast op Chinese kades en komen daar vanwege de coronacrisis niet weg. "De vraag naar zuivel is niet het probleem. De uitdaging is nu om de bestelling op bestemming te krijgen", zei Schumacher. "We hebben nu amper containers om zuivelproducten naar bijvoorbeeld het Midden-Oosten of Afrika te verschepen. Dat heeft een forse impact op de exportvolumes."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden