Abdalrhman Usama / Shutterstock.com

Nieuws Coronavirus

Franse zuivelgigant geeft winstwaarschuwing af

26 Februari 2020 - Wouter Baan

Danone, de tweede grootste zuivelcoöperatie van Frankrijk, tempert de omzet- en winstverwachting voor 2020. De reden hiervan zijn de uitbraken van het coronavirus in China.

De Franse zuivelaar verwacht dat de afzet naar China in het eerste kwartaal met circa €100 miljoen terugloopt. De verwachte omzetgroei voor dit jaar is daarom verlaagd: van 4% á 5% tot 2% tot 4%. Ook de winstmarge is wat naar beneden bijgesteld.

Ook Dairygold, een grote zuivelverwerker in Ierland, heeft deze week te kennen gegeven last te hebben van het coronavirus. De zuivelaar houdt er rekening mee dat de zuivelafzet in de komende maanden stroever verloopt. Ook het Scandinavische Arla deelde dit deze week mee bij een toelichting op de melkprijs die overigens wel steeg. 

Lagere zuivelnoteringen
Nederlandse zuivelverwerkers en handelshuizen hebben formeel nog geen waarschuwing afgegeven, maar geven wel aan dat het coronavirus de zuivelafzet negatief beïnvloedt. Dit is ook duidelijk terug te zien aan het verloop van de DCA-zuivelnoteringen in de afgelopen weken.

Naast dat de Chinese zuivelconsumptie mogelijk wat lager uitpakt, stuit de afzet op grote logistieke belemmeringen. Ook exporteurs van andere (agrarische) commodities, zoals bijvoorbeeld varkensvlees, hebben met deze problemen te maken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Nieuws Melk

Rabobank voorziet betere marge voor melkveehouder

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden