Eigen foto

Ruwvoertour Week 42

Droge stof percentage laatste snede wisselend

16 Oktober 2020 - Redactie Boerenbusiness

Afgelopen week is er in het noorden een aantal percelen gras gemaaid, zo ook bij de deelnemers van de Boerenbusiness Ruwvoertour. Wat zijn de gehaltes van deze najaarssnede?

Na een lange natte periode hebben de deelnemers van de Ruwvoertour in het noorden van het land ervoor gekozen te gaan maaien nu het weer het toe laat. De condities op het land zijn zodanig goed dat er prima kan worden gereden.

Het valt Jan Roothaert, Productmanager Veehouderij van Limagrain, op dat het gras nog zo'n goede voederwaarde heeft. "De monsters komen nog ruim boven de 900 VEM uit en dat is erg goed voor deze tijd van het jaar. Verder is het ruw eiwitgehalte erg goed als gevolg van een goede benutting van stikstof die door de droogte nog volop in de bodem aanwezig was."

Perceel DS VEM Eiwit Suiker
Aartswoud 15.9% 967.4 236.2 77.3
Jelsum 14.1% 994.5 180.3 162.9
Jelsum klaver 8.4% 957.6 208.2 89.2
Zuidbroek 12.8% 948.7 216.3 77.6

Klaver zorgt voor lager percentage droge stof
Het grasmonster van het perceel in het Friese Jelsum bevat veel klaver. De testresultaten laten een erg laag percentage droge stof zien, dit komt omdat klaver een vochtiger gewas is. Het andere grasperceel in Jelsum bevat nog erg veel suiker voor deze tijd van het jaar, dit kan een gevolg zijn van een bescheiden bemesting en een nieuwe weide. Verder zijn de grasmonsters eiwitrijk wat ze zeer geschikt maakt om te voeren met een minder eiwitrijk en grover product

In Groningse Zuidbroek is het gras ook van het land onder een mooie zonsopgang.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden